Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Propast civilizacije

16 Ruj 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

propast čovječanstva

Znanstvenik svojom teorijom šokirao svijet - Zapadna civilizacija će propasti za manje od pola stoljeća
Nova studija, djelomično financirana od strane NASA-e pokazuje da je globalna industrijska civilizacija svega nekoliko desetljeća udaljena od svoje propasti!
Razne teorije o "smaku svijeta" koje se posljednjih godina sve češće pojavljuju prilično su kontroverzne. Ipak, najnovija studija nudi uvjerljive povijesne podatke koji pokazuju da je proces "uzdizanja i kolapsa ponavljajući ciklus koji se može naći kroz cijelu povijest", piše "Guardian".

 

Iako su rezultati studije poražavajući po čovječanstvo, NASA tvrdi da nije provjeravala navode studije i da je u pitanju zaključak istraživača koji su samo koristili njene alate.

Istraživanje podvlači da će zbog ovoga doći uslijed neodržive eksploatacije resursa i nejednake preraspodjele bogatstva.

Studiju je napisao matematičara Sada Motšarei zajedno s timom znanstvenika, au njoj se tvrdi da su priroda i struktura modernog društva osuđeni na propast od samog početka.

Uzimajući u obzir pet faktora rizika koji mogu dovesti do propasti (populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija), studija tvrdi da će doći do rušenja čak i najkompleksnijih društvenih struktura kada ovi faktori počnu ispoljavaju dva važna kriterija.

Svi društveni kolapsi u posljednjih 5.000 godina, piše Motšarei, uključivali su "rastezanje resursa uslijed pretjeranih potreba u odnosu na ekološki potencijal" i "ekonomsku stratifikaciju društva na elitu (bogate) i masu (siromašne).

"Elitni" dio stanovništva ograničava protok resursa, vremenom akumulirajući dovoljno velik višak koji joj omogućuje da odsiječe njihovu dostupnost ostatku svijeta.

Studija navodi da će oni s novcem nastaviti funkcionirati kao da se ništa ne događa nakon što obični ljudi počnu osjećati učinke eventualnog raspada, a onda će biti prekasno da spriječimo raspad civilizacije.

Iako bi znanost u teoriji mogla da nas spasi, povijest je pokazala da nas tehnologija samo približava kraju.

- Tehnološke promjene mogu povećati učinkovitost korištenja resursa, ali one također povećavaju njihovo korištenje i ekstrakciju. Povećanje potrošnje vrlo često kompenzira povećanu učinkovitost - navodi se u studiji.

Motšareijevi scenariji u najgorem slučaju su prilično drastični, i kreću se od gladi do civilizacije koja će uništiti samu sebe kroz ratove za hranu i resurse.

Sa druge strane, najbolji scenariji uključuju bogate koji shvaćaju da nam se bliži propast i pokušavaju izvršiti restruktuiranje društva, ali za ovo su jako male šanse.

- Dva ključna rješenja podrazumijevaju smanjenje ekonomske nejednakosti kako bi se osigurala pravednija preraspodjela resursi i smanjenje iskorištavanja dostupnih resursa uz oslanjanje na manje intenzivne i obnovive resurse i smanjenje rasta stanovništva - poručuje ovaj matematičar.

Međutim, čini se kao da se civilizacija već neko vrijeme kreće u suprotnom smjeru.

 

preneseno sa
www.dnevno.rs

 

 

 

 

 

 

elitni,mogu,povečati,bliži,propast

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno