Subota 4 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Izgubljene civilizacije

Adam i Eva

21 Svi 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Adam-i-Eva-Raj-600x450

 

Otkrivena prastara verzija priče o Adamu i Evi, koja je oko 800 godina starija od legende iz Starog zaveta!
Naučnici su dešifrovali tekst o Adamu i Evi urezan u glinene tablice iz 13. veka pre nove ere, u kome je Adam opisan kao Bog, a Eva kao “dobra” žena koja je čovečanstvu omogućila da postane besmrtno.

 

Holandski naučnici su otkrili prastaru verziju priče o Adamu i Evi, koja je oko 800 godina starija od legende iz Starog zaveta. Priča o progonu iz raja zabeležena je još na glinenim tablicama iz 13. veka pre nove ere, navode naučnici u knjizi “Adam, Eva i đavo”, objavljenoj proteklog vikenda.

Takozvane Ugaritske glinene table otkrivene su 1929. godine u Siriji, a sedamdesetih godina prošlog veka su delimično dešifrovane. Dvoje naučnika sa Protestantskog teološkog univerziteta u Amsterdamu ponovo su preveli tekstove sa ugaritskog (pripada porodici semitskih jezika) i prvi put ponudili njihovo povezano tumačenje.

Oni polaze od pretpostavke da je priča iz Starog zaveta zapisana negde oko 400. godine pre nove ere.


U tekstu na glinenim tablicima, zapisanom klinastim pismom, Adam je predstavljen kao Bog koji se bori sa “zlim bogom”. Đavo uzima obličje zmije, otruje “drvo života” i jednim ujedom pretvara Adama u smrtno biće.

Boginja sunca pruža utehu Adamu i čovečanstvu, darujući im Evu, “dobru ženu”. Putem prirodnog produženja vrste, čovečanstvo ipak na izvestan način postaje besmrtno, objašnjavaju naučnici.

Za razliku od biblijske verzije, ovde je Adam prikazan kao Bog, objašnjava autorka i profesorka Starog zaveta u Amsterdamu Morjo Korpel za dnevni list “Trouv”. “U ovoj pradavnoj verziji Eva ne snosi ni najmanju krivicu”, ističe ona.

Naučnici koji proučavaju Bibliju već duže vreme veruju da je biblijska legenda o Adamu i Evi zasnovana na mnogo starijem mitu, ali do sada o tome nije bilo pisanih dokaza.

(Blic)

 

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/otkrivena-prastara-verzija-price-o-adamu-i-evi-koja-je-oko-800-godina-starija-od-legende-iz-starog-zaveta

 

 

 

 

 


Za razliku od biblijske verzije, ovde je Adam, prikazan kao Bog, objašnjava autorka, i profesorka Starog

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno