Četvrtak 25 Travanj 2024

Pretraga

Tajni projekti

NASA će lansirati tri rakete u Mjesečevu sjenu tijekom pomrčine Sunca

31 Ožu 2024
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

NASA će lansirati tri rakete u Mjesečevu sjenu tijekom pomrčine Sunca

NASA je objavila da će lansirati tri znanstvene sondažne rakete u Mjesečevu sjenu u ponedjeljak, 8. travnja, tijekom djelomične pomrčine Sunca iznad Sjeverne Amerike.

Bit će to potpuna pomrčina Sunca na području širokom 115 milja u dijelovima Meksika, 15 američkih država i Kanade, kao i djelomična pomrčina Sunca za cijelu Ameriku. Taj će događaj uzrokovati nagli pad količine sunčeve svjetlosti.

Projekt atmosferskih poremećaja oko staze pomrčine (APEP) svemirske agencije proučavat će kako padovi sunčeve svjetlosti i temperature utječu na gornju Zemljinu atmosferu.

NASA-ine suborbitalne rakete neće biti u potpunosti lansirane. Umjesto toga, krenut će iz Wallops Flight Facility na Wallops Islandu, Virginia, gdje će 81% Sunca biti zaklonjeno Mjesecom. Ovaj trenutak dogodit će se u 15:33 EST, iako će se pomrčina dogoditi između 14:06 i 16:33.

Rakete će biti lansirane prije, tijekom i nakon vrhunca pomrčine.

"Svaka raketa izbacuje četiri sekundarna instrumenta veličine boce soda od dvije litre, koji također mjere iste podatkovne točke, tako da je to slično rezultatima petnaest raketa, iako su lansirane samo tri", rekao je Aroh Barjatya, profesor strojarstva fiziku na Sveučilištu Embry-Riddle Aeronautics na Floridi, gdje vodi Laboratorij za svemirske i atmosferske instrumente.

Cilj APEP-a je tražiti poremećaje — promjene u Zemljinoj atmosferi — tijekom pomrčine pomoću četiri mala znanstvena instrumenta koji mjere promjene u električnim i magnetskim poljima, gustoći i temperaturi. Rakete će ući u ionosferu, gdje će zrak postati električan. Ovdje se temperatura i gustoća iona i elektrona povećavaju i smanjuju pri izlasku i zalasku sunca. Očekuje se da će brza pomrčina Sunca izazvati valove u ionosferi.

Ovo je elektrificirana regija koja reflektira i lomi radio signale i također utječe na satelitsku komunikaciju dok signali prolaze", rekao je Barjatya. "Razumijevanje ionosfere i razvijanje modela koji nam pomažu u predviđanju poremećaja ključni su za neometano funkcioniranje našeg svijeta koji sve više ovisi o komunikacijama."

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno