Utorak 5 Ožujak 2024

Pretraga

Tajni projekti

Direktor SETI-ja diže uzbunu zbog nekih 'zlih izvanzemaljskih civilizacija'

27 Sij 2024
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Direktor SETI-ja diže uzbunu zbog nekih 'zlih izvanzemaljskih civilizacija'

"Nemamo razloga pretpostaviti da su tehnološki napredak i milosrđe ili moral na bilo koji način povezani ", kaže direktor SETI-ja.

Dok znanstvenici pokušavaju stupiti u kontakt s izvanzemaljskim civilizacijama, drugi razmišljaju o ključnom pitanju: " Jesmo li sigurni da želimo vanzemaljce oko sebe?" "

U intervjuu za Inverse , SETI-jev istraživač Andrew Siemion rekao je: "Nemamo razloga pretpostaviti da su tehnološki napredak i milosrđe ili moral na bilo koji način povezani."

" Nema sumnje da postoje zlonamjerne civilizacije negdje u svemiru, tako da je to nešto o čemu bismo trebali razmišljati dok to nastavljamo proučavati ", kaže on.

Voditelj istraživačkog centra Berkeley SETI, Siemion i voditelj projekta Breakthrough Listen, izaziva napetost u bilo kakvoj potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom.

Iako će njegovo otkriće revolucionirati naš planet, malo je vjerojatno da će čovječanstvo preživjeti.
Michio Kaku (poznati stručnjak SETI fizičar) nedavno je izdao slično upozorenje. Ali čini se da ni Siemion ni on ne misle da su opasnosti dovoljne da zaustave potragu za izvanzemaljcima.

" Osobno, mislim da bi izvanzemaljci bili prijateljski raspoloženi, ali ne možemo biti sigurni," rekao je Kaku za The Guardian : "Mislim da ćemo komunicirati, ali moramo nastaviti s oprezom."

Raspravljanje treba li čovječanstvo komunicirati s drugim civilizacijama i otkriti svoj identitet svemiru zanemaruje činjenicu da nikada nismo bili tajnoviti.

Šaljemo radio prijenose u svemir više od jednog stoljeća, tako da je svaki izvanzemaljac u krugu od stotinu svjetlosnih godina koji može presresti preciznu poruku itekako svjestan naše prisutnosti.

Douglas Vakoch, astrobiolog i predsjednik Instituta METI (Messaging to Extraterrestrial Intelligence), primijetio je : "Ono što ljudi zanemaruju jest da je prekasno za skrivanje."

"Ako su na putu, u našem je interesu da im pokažemo da smo partneri za razgovor, a ne njihov ručak."

Mnogi su ufolozi prethodno zaštitnički stav znanstvenika smatrali čisto filozofskim i/ili psihološkim, ignorirajući sve prave studije koje se bave dolaskom vanzemaljaca na naš planet.

Oni tvrde da je prikazivanje izvanzemaljaca kao prijetnje suptilna tehnika za ublažavanje štete kolektivnom egu ljudske vrste. Budući da smo toliko dugo bili u "središtu svemira", sada se suočavamo s potencijalom da nismo jedino inteligentno biće.

Protivnici znanstvenika koji se boje kontakta tvrde da sve moderne civilizacije moraju imati neku vrstu morala ili etike.

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno