Četvrtak 22 Kolovoz 2019
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PROBLEM NLO MONOPOLA

03 Ožu 2009
(Reading time: 7 - 14 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

COMETA izvj

eštaj –
PROBLEM NLO MONOPOLA
piše;
Giuliano Marinković
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.uforadio.ne1.net

'Niti jedna nacija i niti jedna država, nikada prije, nije objavila tako iscrpno i otvoreno izvješće oko realnosti NLO- a.'
Novinar Micheal Lindemann, 01. kolovoz 1999. za CNINews
8. siječnja 1981. godine na jugu Francuske u mjestu Trans-en-Provence, mještanin Renato Nicolai zamijetio je objekt od kojega se odbijalo svjetlo sunca. Objekt se spuštao pokraj vrta u kojem je očevidac upravo radio. Nakon slijetanja, Renato je šokiran promatrao čudni metalni predmet. Na sebi nije imao nikakva krila, a izgled mu nije ličio na bilo koji poznati zrakoplov. Objekt je bio prizemljen nekoliko sekundi, a onda je odjednom opet uzletio. Ne ispuštajući nikakav zvuk, izgubio se u visinama neba. Renato je prijavio svoje viđenje vlastima, nakon čega su teren odmah posjetili stručnjaci zajedno sa policijom. Započelo je detaljno intervjuiranje očevica kao i njegovih susjeda. Uzeti su uzorci tla i biljaka. Zaključeno je da je pritisak na tlo uzrokovao objekt koji je bio težak oko jedne tone. Brza reakcija službenog osoblja na NLO prijavu, ukazuje nam da je za nju potrebna nekakva službena organizacija. Francuska takvu organizaciju ima.
Skica NLO-a koji je sletio u francuskom mjestu Trans-en-Provence, nacrtana od strane očevica Renata Nicolaia.
OSVIT FRANCUSKOG INTERESA U NLO-e


U veljači 1974. godine, francuska policija dobila je prve upute da arhivira u centru nacionalne policije u Parizu, sve iskaze očevidaca koji su prijavljivali NLO viđenja. Policija je prikupljala takva izvješća još od 50-ih godina, ali na nivou lokalnih policijskih postaja. Da bismo još bolje shvatili početke NLO interesa u Francuskoj, moramo kratko preskočiti ocean i baciti pogled na povijesne autoritete koji su se bavili ovom temom ranije.
Astronom Allen Hynek sudjelovao je kao istražitelj i civilni savjetnik u projektu američkog zrakoplovstva 'Plava knjiga'. Projekt je službeno proučavalo NLO-e u od 1948. do 1969. godine. Zatvoren je nakon 'nezavisne' revizije od strane dr. Edwarda Condona i njegovog tima sa Sveučilišta Colorado. Condonovo izvješće zaključilo je da NLO fenomen ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, te da daljnje studiranje bliskih susreta ne može pridonijeti znanosti. Međutim, koliko god raspravljali o zaključku Condonovog izvješća, neosporivo je da se radi o složenom dokumentu, koji između ostalog prikazuje i slučajeve onoga što nazivamo 'neobjašnjivim NLO incidentima'. Većina onih koji su pokušali čitati ovaj dokument od 965 stranica (Bantam Books izdanje), uglavnom pročita samo zaključak od nekoliko stranica koje je napisao osobno Condon. Analize njegovog tima i podaci zrakoplovstva, uglavnom se preskaču. Danas, 37 godina kasnije, dostupno je mnogo literature koja daje uvid u nesuglasice koje su vladale unutar Condonovog tima, pa se na tome sada nećemo previše zadržavati.
Allen Hynek, objavio je 1972. godine knjigu 'NLO iskustvo' (The UFO Experience) u kojoj otvoreno kritizira zaključak Condona i ističe važnost NLO problema. Godinu dana kasnije, knjiga je prevedena na francuski jezik. Izazvala je mnogo pozornosti u francuskim medijima. Na nacionalnoj televiziji, knjigu je podržao astronom Pierre Guérin. U isto vrijeme, inženjer Claude Poher, voditelj sustava i projekata u Francuskoj svemirskoj agenciji CNES, uključio se u osobnu studiju NLO-a. Nakon što je pročitao Condonovo izvješće, bio je iznenađen što je u njemu naišao na mnogo neobjašnjenih slučajeva. 1973. godine, napravio je svoju statističku analizu NLO-a koju je predstavio američkom Institutu astronautike i aeronautike (Institut je otvoreno kritizirao zaključak Edwarda Condona još od 1969. godine).
1976. godine, Poher je uputio prijedlog CNES-a da se formira službena grupa za studiranje NLO-a. Prijedlog je dobio potporu od francuskog 'Instituta za visoke studije nacionalne obrane' (Institut des Hautes Etudes de Défense Nationale – IHEDN). Poher je dobio uvjerenja da je ujedinjena suradnja od strane policije, civilnog i vojnog zrakoplovstva, za takvu svrhu moguća. U Francuskoj su počela ozbiljna lobiranja da NLO-i postanu dio službenih interesa.
GEPAN I SEPRA
Poherova lobiranja urodila su plodom pa je francuska vlada zatražila od CNES-a da postavi trajnu grupu koja bi istraživala NLO fenomen. U svibnju 1977. godine stvorena je 'Grupa za studiju neidentificiranih atmosferskih fenomena' tj. GEPAN (Groupement d’Etude des Phénomènes Aérospatiaux Non identifiés). Za ravnatelja je postavljen Claude Poher. GEPAN je kod prijavljenih bliskih susreta ispitivao psihološko stanje očevidaca, uzimao uzorke tla i vršio fizikalna mjerenja. Grupa je komunicirala između raznih vladinih, civilnih i vojnih odjela, te tako dodatno prikupljala podatke. Također je preuzeta i policijska arhiva od 3000 NLO slučajeva. Rad GEPAN-a kontroliralo je znanstveno vijeće koje je dobivalo periodična izvješća.
Prvi sastanak sa vijećem dogodio se u prosincu 1977. gdje je pripremljeno izvješće imalo 290 stranica. Na drugom sastanku, 1978. godine, izvješće je imalo 670 stranica. Znanstveno vijeće je podržalo sva izvješća.
1979. godine, nakon dvije godine rada, Claude Poher je došao do zaključka da su NLO-i stvarni. Svoje nalaze je prezentirao vijeću, a nakon toga je uzeo jednogodišnji odmor i otišao na plovidbu oko svijeta. GEPAN je nastavio prikupljati podatke o NLO-ima sa novim ravnateljem, Alain Esterleom.
Claude Poher, prvi ravnatelj GEPAN-a, službenog odbora unutar Francuske svemirske agencije. GEPAN je počeo prikupljati podatke o NLO-ima od 1977. godine. Nakon dvije godine istraživanja, Poher je zaključio da su NLO-i stvaran fenomen.
1988. godine, GEPAN je zatvoren i zamijenjen sa novim odborom koji je dobio naziv 'Stručni odjel za atmosferske fenomene' tj. SEPRA (Service d’Expertise des Phénomènes de Rentrées Atmosphériques). Za ravnatelja je postavljen Jan Jacques Velasco, bivši Poherov asistent. Mnogi analitičari slažu se da je SEPRA dobila manji budžet, a njena važnost djelovanja je bila umanjena u odnosu na bivši GEPAN. Ipak, zajednička suradnja u prikupljanju NLO podataka, od strane policije i vojske, nastavila se.
1993. godine, Velasco je objavio knjigu 'NLO-i - znanstveni napredak' gdje ističe fizičku realnost NLO-a, promičući izvanzemaljsku hipotezu kao i Poher prije njega. Knjiga je bila podržana od CNES-a. Predgovor je napisao Jean-Claude Ribes, predsjednik Francuskog astronomskog društva.
Razvoj ovih događaja pokazuje da u Francuskoj više desetljeća postoji grupa vladinih stručnjaka koji podupiru istraživanja NLO-a u civilnom sektoru. Vojska i zrakoplovstvo, dugo godina su otvoreno surađivali sa GEPAN-om i SEPRA-om. Sada je došao red na njihovo izjašnjavanje. Aktivisti NLO proučavanja u Francuskoj bili su spremni da otvore drugi front u promicanju realnosti fenomena.
IZVJEŠTAJ COMETA
Sredinom 90-ih godina u Francuskoj se odigralo nekoliko sastanaka koji su odredili stav vojske prema NLO-ima. 1995. godine, održan je sastanak kojega je organiziralo Zapovjedništvo vojno-obavještajnih službi (DRM). Iz sastanka je proizišao dokument 'Vojne implikacije NLO fenomena'. Iste godine, umirovljeni general zrakoplovstva Denis Letty, posjetio je generala Bernarda Norlaina. Norlain je u to vrijeme bio ravnatelj IHEDN-a. Na sastanku je dogovoreno da se pokrene organizacija odbora koja bi studirala NLO-e. General Norlain je pokazao svoj interes, te je uputio Lettyja da kontaktira ostale članove IHEDN-a i dobije potrebnu logistiku za ostvarenje plana. Letty, koji je iza sebe već imao dovoljnu potporu mnogih vojnih kolega, nije gubio vrijeme već je odmah formirao 'Odbor za detaljne studije' (COMité d'ETudes Approfondies – COMETA). Tako je stvoren odbor COMETA sa ciljem da definira odnos državnog sektora obrane i NLO-a. Odbor je proučio 500 međunarodnih NLO incidenata, a podaci su prikupljani iz službenih vladinih izvora i zrakoplovnih postrojbi ostalih zemalja.
Nakon tri godine rada, završena je studija ovoga odbora, nazvana 'NLO-i i obrana - Za što se trebamo pripremiti?'(Les OVNI et la Defense. A quoi doit-on se preparer?). Dokument od 92 stranice, sastavljen je od analiza stručnjaka koji su držali, ili drže visoke državne funkcije. Predgovor je napisao Andre Lebeau, bivši ravnatelj Francuske svemirske agencije. Uz generale Lettyja i Norlaina, dokument potpisuju razna zvučna imena. Nabrojimo samo neke; ravnatelj SEPRA-e Jean Jacques Velasco, zapovjednik nacionalne policije Denis Blancher, general zrakoplovstva Bruno La Moine, admiral Marc Merlo, doktor političkih znanosti Michel Algrin, voditelj Nacionalnog ureda za aeronautička proučavanja Christian Marchal i ostali.
Autori ističu da postoji oko 5% NLO viđenja za koje izgleda „da su potpuno nepoznate leteće mašine sa iznimnim manevrima koje su upravljane od prirodne ili umjetne inteligencije". Zaključuju da postoje „NLO manifestacije zamijećene od pouzdanih očevidaca, a koje su vjerojatno objašnjive kao letjelice izvanzemaljskog izvora". Ovi NLO-i nisu pokazali neprijateljske radnje, "iako su manevri zastrašivanja bili primijećeni“. Sa sadašnjeg aspekta vojnih i znanstvenih saznanja, hipoteza da su NLO-i izvanzemaljske letjelice, najvjerojatnije je rješenje čitavog NLO problema, naglašavaju potpisnici.
Posebno je zanimljivo 3. poglavlje dokumenta koje se dotiče sociološke organizacije izvanzemaljaca i njihovih misterioznih namjera.“Izgleda da se izvanzemaljci ne upliću otvoreno u naše aktivnosti, ali razumno je postaviti pitanje što oni uistinu traže. S obzirom da ne znamo njihove namjere, ne možemo onda niti pretpostaviti da će njihove intervencije u budućnosti prestati“, pišu autori COMETA dokumenta.
Prema tome, NLO fenomen predstavlja prijetnju sadašnjoj psihološkoj, kulturnoj i vojnoj ravnoteži. Zrakoplovne posade, radaristi i meteorolozi, moraju se upoznati sa karakteristikama NLO incidenata, kako bi mogli ispravno reagirati. Autori ukazuju na opasnosti gdje bi neki vojni zapovjednici mogli reagirati agresivno, zbog svoje neinformiranosti.
Odbor COMETA zahtijeva međunarodnu akciju. Pisci preporučuju da Francuska formira suradnju oko NLO fenomena sa zainteresiranim zemljama. Predlaže se da Europska Unija pokrene diplomatski pritisak prema Sjedinjenim Američkim Državama „kako bi se razjasnilo ovo ključno pitanje jer ono mora pasti u domenu političkih i strateških saveza".
Potpisnici COMETA dokumenta - s lijeva na desno; Christian Marchal, Michel Algrin, general Denis Letty, admiral Marc Merlo i general Alain Orszag. Dojmljiva skupina autora potpisuje vojnu studiju u kojoj se ističe da su NLO-i najvjerojatnije manifestacija izvanzemaljskih letjelica.
ISPOD POVRŠINE
COMETA izvješće nastalo je kao interni dokument koji je poslan vladinim institucijama u vidu informativnog obavještavanja. Dokument je poslan i predsjedniku Francuske, Jacques Chiracu. No, treba naglasiti da COMETA nije službeno izvješće koje je nastalo zbog zahtjeva vlade. Cijeli projekt je privatna inicijativa, mada je činjenica da ga potpisuju bivši i aktivni vladini dužnosnici.
Zahvaljujući naporima glavnog urednika francuskog magazina VSD, Bernarda Thouanela, postignut je dogovor sa COMETA timom da se izvješće objavi. 16. srpnja 1999. godine, VSD je izdao poseban broj gdje je tiskano cijelo izvješće, pa je tako za cijelu priču saznala i javnost.
U mojim osobnim kontaktima sa raznim francuskim istraživačima i novinarima, tijekom 2000. godine, neslužbeno sam doznao da je prava nakana COMETA tima bila usmjerena na kritiziranje Sjedinjenih Američkih Država zbog njihovog vodećeg tehnološkog monopola. Postoji jasna sumnja da su SAD stekle tehnološku prednost u razvoju 'egzotičnih tehnologija', zahvaljujući istraživanju srušenih NLO letjelica. Uistinu, ako se izvješće čita analitički, može se pronaći nekoliko tragova ove optužbe. Na 58. stranici izvješća, jasno piše: „Bez obzira na američke razloge (u zataškavanju NLO informacija)…kako možemo zamisliti iskrene političke i vojne odnose između saveznika, posebno unutar NATO-a, ukoliko se pristup tehnološkim informacijama od neizmjerne vrijednosti – ne dijeli?“
Kada sve sagledamo, proizlazi šokantan zaključak da se u vojnim krugovima saveznika NATO-a, otvoreno razmatra mogućnost 'razvoja izvanzemaljske tehnologije' (reverzibilni inženjering) kojega provodi i zataškava SAD. Prema tome, COMETA izvještaj je prije svega jasna opomena koja je upućena Pentagonu, a ne javnosti.
OKVIR:
SVJETSKI MEDIJI I COMETA IZVJEŠTAJ
Logično je za pretpostaviti da bi priča o COMETA izvješću trebala prouzročiti mnogo novinskih članaka. Međutim, nakon objavljivanja u Francuskoj, niti jedna medijska agencija u SAD-u i ostatku Europe, u to vrijeme nije objavila tu vijest. No, zanimljiva je podudarnost da je tada u medijima dominirala jedna potpuno suprotna priča. 17. kolovoza 1999. godine, britanski 'Electronic Telegraph' objavio je članak pod nazivom 'Povijesna verzija dosjea X i izvješće CIA-e'. Članak potpisuje novinar Michael Smith koji citira studiju povjesničara CIA-e objavljenu dvije godine ranije. Studija objašnjava da je CIA uspjela objasniti većinu NLO-a iz vremena 'Plave knjige'. Po njima, za takva viđenja bili su zaslužni špijunski zrakoplovi U-2 i SR-71. Objavljivanja potpuno suprotne priče od COMETA dokumenta, možda i nije toliko slučajno.
Američka novinarka Leslie Kean možda može još bolje odgovoriti na taj problem. U intervjuu za dokumentarni film 'Out of Blue', Kean se prisjeća napora koje je ona uložila da objavi vijest o COMETA-i;
„Kada sam prvi put čula za COMETA izvještaj, odmah mi je bilo jasno da to trebaju objaviti glavni mediji, to je bila priča…Otišla sam kod mnogih urednika s kojima sam prije radila, ali ljudi su mi se smijali, poklapali mi slušalicu jer takva tema se obično ismijava. Iako sam za članak postavila visoke novinarske standarde, urednici nisu bili zainteresirani…Za novine Boston Globe sam već pisala ranije. Probala sam progurati članak sa svojom urednicom jer je bila jedina spremna riskirati. Bilo je jako teško. Ona je bila nervozna i nekoliko puta je odlučila odustati. Onda bih se ja opet vratila tjedan dana kasnije sa novim prijedlogom, opet bih unijela neke promjene u članku…Stalno smo se natezali gore-dolje.“
Konačno, 21. svibnja 2000. godine, Leslie Kean je uspjela objaviti svoj članak u Boston Globeu. Članak možete pronaći na Internet stranici;
http://www.ufoevidence.org/documents/doc598.htm
Leslie Kean, novinarka koje je prva uspjela objaviti članak o COMETA studiji izvan Francuske, u novinama sa visokom tiražom.
OKVIR:
COMETA I NLO INCIDENTI
U COMETA dokumentu nalaze se razni primjeri NLO zrakoplovnih incidenata širom svijeta. Jedan od najvažnijih, dogodio se u Iranu iznad Teherana. U noći 18. rujna 1976., osoblje kontrolnog tornja na teheranskom aerodromu primilo je nekoliko telefonskih poziva. Mještani su prijavili viđenje čudnog svjetlećeg objekta na nebu. Djelatnik Hossain Perouzi, odlučio je provjeriti prijave pa je sa svojim dvogledom uspio ugledati objekt. Iz objekta je pulsiralo plavo-bijelo svjetlo. U središtu, malo crveno svjetlo opisivalo je krug. Viđenje je prijavljeno zapovjedništvu Iranskog kraljevskog zrakoplovstva. General Youssefi je podigao uzbunu i zapovjedio polijetanje borbenog zrakoplova F-4.
Kada je F-4 došao na udaljenost od 45 km od NLO-a, zračna navigacija i radio komunikacije prestale su raditi. Pilot se tada vratio natrag u bazu. Podignut je i drugi F-4 koji se isto približio NLO-u na 45 km udaljenosti. U tom trenutku, NLO se pokrenuo i stalno je održavao razmak od 45 km. Odjednom, iz NLO-a je izletio manji NLO koji se uputio prema zrakoplovu. Pilot je tada pokušao ispaliti 'Sidewinder AIM-9', toplinski navođen projektil kako bi ga oborio, ali baš tada su kontrole za oružje prestale raditi. Pilot je tada počeo ponirati, no manji NLO je nastavio pratiti zrakoplov na udaljenosti od 6 km. NLO je tada napravio krug oko zrakoplova te se vratio natrag i spojio sa matičnim objektom. Iz matičnog objekta izišao je opet manji NLO leteći ravno prema zemlji. Posada zrakoplova očekivala je da čuje eksploziju od udara, no objekt je očigledno nježno dotaknuo zemlju. Cijelo područje je okružilo jarko svjetlo. Posadu je taj bljesak trenutno zaslijepio. Nakon što su uspjeli uspostavili kontrolu nad zrakoplovom, posada se odlučila vratiti natrag u bazu.
Borbeni zrakoplov F-4 koristilo je Iransko zrakoplovstvo u pokušaju da presretne NLO iznad Teherana 1976. godine. Kada je F-4 pokušao ispaliti projektil na NLO, komande u zrakoplovu su odbile poslušnost.
Incident je izišao na svjetlo dana zahvaljujući dokumentu američke Obrambene obavještajne agencije (DIA). Agencija DIA ima zadatak da prati vojne informacije drugih zemalja. Zbog inicijative istraživača Charlesa Huffera koji je saznao za slučaj, dokument je objavljen 1977. godine uz pomoć zakona o slobodi informiranja (Freedom of Information Act – FOIA).
U dokumentu, priložena je analiza bojnika Rolanda Evansa. Bila je to procjena vjerodostojnosti iranskog incidenta. Evans je zaključio da se radi o 'izuzetnom slučaju'. On navodi da 'slučaj ima sve kriterije koji su potrebni za opravdanu studiju NLO fenomena'. Objekt je viđen od više pouzdanih očevidaca i sa različitih lokacija (sa zemlje i iz zraka). Viđenje je potvrdio i radar, a fenomen je utjecao na ispravnost opreme zrakoplova. NLO je ostavio psihološke efekte na posadu zbog blještavog sjaja. Nepoznati objekti pokazali su izuzetnu sposobnosti manevriranja.

Izvorni dokument o ovome slučaju možete pogledati na Internet stranici;
http://ufologie.net/doc/tehe7601.pdf
KAZALO KRATICA (abecedni popis):
CIA – Central Intelligence Agency (Centralna obavještajna agencija)
CNES - Centre National d'Etudes Spatiales (Nacionalni centar za svemirske studije - Francuska svemirska agencija)
COMETA - COMité d'ETudes Approfondies (Odbor za detaljne studije)
DIA – Defence Intelligence Agency (Obrambena obavještajna agencija)
DRM - Direction du Renseignement Militaire (Zapovjedništvo vojno-obavještajnih službi)
FOIA – Freedom of Information Act (Zakon o slobodi informiranja)
GEPAN - Groupement d’Etude des Phénomènes Aérospatiaux Non identifiés (Grupa za studiju neidentificiranih atmosferskih fenomena)
IHEDN - Institut des Hautes Etudes de Défense Nationale (Institut za visoke studije nacionalne obrane)
NATO - North Atlantic Treaty Organisation (Sjevernoatlantski vojni savez)
SEPRA - Service d’Expertise des Phénomènes de Rentrées Atmosphériques (Stručni odjel za atmosferske fenomene)

Izvor: http://hostanje.net/~transfer/uforadio/eseji


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno