Petak 12 Travanj 2024

Pretraga

Putnički brodovi

LAŽI LAŽI LAŽI ME,POLUDIH

03 Kol 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
brodovi

Kosor: do 31. kolovoza prodati brodogradilišta; Popijač: Radimo, o datumu još ne mogu

Do 31. kolovoza želim da se okonča prodaja brodogradilišta - naredba je, koju je kako neslužbeno, doznajemo premijerka Jadranka Kosor uputila resornim ministarstvima, gospodarstva i financija, inače ključnima u operativnoj provedbi prodaje nacionalnih navoza.

 

Ministar Đuro Popijač u čijem je resoru i koncentriran najveći dio posla, kada smo ga upitali je li taj datum realan i konačan, odgovara kako za sada ne može govoriti o terminima.

- Ali, da, na izradi kupoprodajnih ugovora intenzivno se radi, uključeni su i odvjetnički timovi jer je to i veliki pravni posao, uvjeren sam da smo sada doista u završnici tog krupnog privatizacijskog procesa - kaže Popijač.

Na pitanje kako će riješiti pitanje koncesijskih naknada za koje je glavni kupac koji želi tri brodogradilišta, Danko Kočar neuvijeno poručio da su za njega neprihvatljive i ekonomski neodržive, ministar gospodarstva priznaje da su koncesije doista veliki i otvoreni problem.

- Mi ćemo nastojati to riješiti, na tu temu moramo porazgovarati i s Europskom komisijom no mislim da to neće biti prepreka koja će onemogućiti zaključenje kupoprodaje. Brodogradnja je niz ozbiljnih i teških problema koji su gomilani zadnjih 20 godina. Sam čin potpisivanje ugovora o prodaji brodograđevnih tvrtki nije i konačno rješenje tih problema. Naime, time se tek otvara proces restrukturiranja koji će trajati godinama, ističe Popijač.

Kupci, samoborski DIV i Končareva Jadranska ulaganja koji do sada nisu krili nezadovoljstvom zbog sporosti procesa zaključenja prodaje, sada su ipak optimističniji.

Prema riječima Nenada Končara s obje strane aktivnosti su jako ubrzane, komunicira se o sadržaju kupoprodajnog ugovora, no osobno ne vjeruje da je kraj kolovoza rok koji se može dostići.

- Mi bi to jako željeli, ali nije realno, ovo je i vrijeme godišnjih odmora. No, izgledno je da se to dogodi tijekom rujna, kaže nam Končar mlađi te dodaje da su oni potpuno spremni preuzeti sva tri brodogradilišta, 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir.

Kaže da imaju i nove poslove koji mogu osigurati rentabilnosti njihova poslovanja, no kakvi su to poslovi za sada još ne želi javno govoriti..

 

autor

Nevenka Horvat
arhiv cropix

 

 

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Dragičević: Ne znamo što piše u programima restrukturiranja

Zbog neizvjesnog postupka privatizacije domaćih brodogradilišta, predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske zastupljeni u “Brodosplitu”, “Brodotrogiru” i “3. maju” održali su zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su istaknuli kako sa sadržajem usvojenih programa restrukturiranja škverova Vlada, kao ni Ministarstvo gospodarstva, nisu upoznali sindikate.

– Ne znamo što piše u programima restrukturiranja, ne znamo tko će provoditi te programe, ne znamo ima li viška radnika, kao ni kako je uopće definiran socijalni status škverana – kazao je Vedran Dragičević, predsjednik SMH, koji od Vlade traži da do kraja kolovoza pruži na uvid programe restrukturiranja svih škverova, uključujući i program “Brodosplita”.

Joško Franić, povjerenik SMH za “Brodosplit”, iznio je podatak da se Povjerenstvo za praćenje privatizacije brodogradilišta zadnji put sastalo u kolovozu lani, “brifiravši” usput novinare i o aktualnom stanju u splitskom škveru.

– Uopće nemamo službenih informacija o tome ima li tvrtka DIV financijske snage preuzeti “Brodosplit”, osim da im je rok za preuzimanje produžen do kraja godine. Bulk za “Jadroplov” se počeo raditi. Od 700 ljudi na čekanju dio se počeo vraćati u škver. Potpisani su ugovori za unikatne brodove, poput brodova za opskrbu vjetrenjača i “heavy liftere” za teške terete, za koje se nadamo da će  stupiti na snagu – kazao je Franić.

Konferenciji su nazočili Slavko Bilota iz “Brodotrogira” i Juraj Šoljić iz “3. maja”

 

autor

 

.DenisKrnić

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 

 

 

 

hrvatska, brodogradnja, kosor

 

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno