Subota 2 Prosinac 2023

Pretraga

Zvijezda polaris

04 Lip 2021
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Polaris je žuto-bijeli superdiv udaljen oko 430 svjetlosnih godina. Može se naći na noćnom nebu u zviježđu Malog medvjeda. Prividna veličina Sjevernjače je 1,97. To znači da je to 48. najsjajnija zvijezda na sjevernoj nebeskoj hemisferi. Ovu zvijezdu možete lako pronaći lociranjem Velikog medvjeda i korištenjem zvijezda u njegovim kolima - Dubhea i Meraka. Ako nastavimo zamišljenu liniju između ovih zvijezda, tada će gotovo sigurno ukazati na Sjevernjaču.

Danas je Sjevernjača na nebu unutar jednog stupnja Sjevernog zemljinog pola. Da stojite na Sjevernom polu, morali biste pogledati gotovo ravno prema gore da biste ga vidjeli. Zvijezda stara  oko 60 milijuna godina.

  polaris2

Polaris kao mjera zemljopisne širine
Da, Sjevernjača će biti vidljiva izravno iznad Sjevernog pola. Ali što se više pomičete prema jugu, to će više tonuti ka sjevernom obzoru. Na ekvatoru našeg planeta bit će vidljiv samo na horizontu. A ako se pomaknete dalje prema jugu, to će potpuno nestati s vidika. Mornari koji su plovili sjevernim morima koristili su tu činjenicu da odrede geografsku širinu na kojoj su bili. Na primjer, u Moskvi će Polarna zvijezda biti približno 56 ° u odnosu na horizont. Ali ako ga odlučite pronaći na noćnom nebu Vladivostoka, tada će ta vrijednost biti približno 45 °.

Ne uvijek polarno
Zbog precezije Zemljine zamišljene osi, zvijezde vremenom mijenjaju svoj relativni položaj na nebu. Primjerice, 3000. pr. zvijezda Thuban iz zviježđa Draco, bila je takozvana polaris. Ili, drugim riječima, naj "sjevernija zvijezda". Sadašnja zvijezda Sjevernjača u to je vrijeme također bila dovoljno blizu Sjevernog nebeskog pola. I "stigao" je na svoje današnje mjesto na nebu u 5. ili 6. stoljeću naše ere. Zvijezda polova bit će naš nebeski biljeg do otprilike 3000 g. A tada će palicu dati zvijezde Alrai (Gamma Cepheus) iz sazviježđa Cepheus, koja će se u nekom trenutku izdići do točke Sjevernog zemljinog pola.

2500 puta sjajnije od sunca
Udaljenost od nas do Sjevernjače, kao što je gore spomenuto, iznosi 430 svjetlosnih godina. Dovoljno daleko. Ali Sjevernjača je još uvijek prilično svijetla. Njegova prividna veličina je 1,97. To je zato što je (u prosjeku) više od 2500 puta sjajnije od našeg Sunca! Imamo veliku sreću što imamo tako nezamjenjiv svemirski objekt za jednostavnu navigaciju. Jer je južno nebo u tom pogledu beskorisno.Tehnički postoji i nešto slično. Ali ovo je samo malo zviježđe zvana Octantus, koje je vrlo teško vidjeti. Ulogu Sjevernjače na južnom nebu igra prilično mutna Sigma Octant. Prividna je magnituda od oko 5. I nalazi se unutar dvije trećine stupnja od Južnog pola svijeta.

Dio trostrukog sustava
Polaris je zapravo dio trostrukog zvjezdanog sustava. Uključuje i nekoliko manjih i većih zvijezda. Polaris A (ovaj o kojem danas govorimo) i patuljak Ab. Oni se okreću oko zajedničkog središta mase. A Polar B kruži oko ovog binarnog zvjezdanog sustava na udaljenosti od 2.400 astronomskih jedinica od njega. Astronomi sugeriraju da u ovom sustavu zapravo ne postoje tri, već čak pet komponenata! Budući da se relativno u blizini nalaze još dvije zvijezde koje se mogu gravitacijski povezati s njom. Međutim, ta hipoteza još nije potvrđena.

Najbliža varijabla cefeida
Polaris A je najbliža varijabla Cefeida Zemlji. Od Zemlje je udaljeno 133 parseka. (1 parsek je otprilike 3,26 svjetlosnih godina). Varijabilne kefeide su zanimljive jer pulsiraju na fiksnoj frekvenciji. A istodobno mogu jako promijeniti svoj promjer. A ti su procesi jasno povezani. Ovu je činjenicu iskoristio Edwin Hubble kada je otkrio promjenjive Cefeide u susjednoj galaksiji. Po njima je uspio utvrditi da Andromeda nije maglica. A da je to zapravo cijela galaksija!

Astronomi često koriste varijabilne kefeide za određivanje udaljenosti u svemiru. Izračunavaju ih mjerenjem promjene svjetline neke varijable Cefeida tijekom vremena.

izvor
http://planetatain.ru/news/poljarnaja_zvezda_neskolko_interesnykh_faktov/2021-06-01-41604

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno