Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Zemlja je barem dva puta izgubila atmosferu

24 Lis 2020
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zemlja je barem dva puta izgubila atmosferu od invazije iz svemira.

Znanstvenici već dugo raspravljaju o tome zašto je naš planet u prošlosti doživio mnoge katastrofe. Izneseno je puno hipoteza i pretpostavki o tome kakve je ekološke katastrofe Zemlja mogla doživjeti od svog nastanka.

Prema jednoj od pretpostavki objavljenoj na službenoj web stranici Massachusetts Institute of Technology, planet je mogao izgubiti atmosferu najmanje dva puta i pretvoriti se u goli kamen.

Štoviše, trenutna atmosfera planeta - kao što je već više puta rečeno - potpuno se razlikuje od one koja je bila u prošlosti Zemlje. Bilo je vrijeme kada su na Zemlji rasla ogromna stabla - to je zbog više kisika u atmosferi, za razliku od današnjeg vremena.

Međutim, što je moglo uzrokovati takve promjene i izazvati klimatske promjene na našem planetu? - pitaju se znanstvenici. Što bi moglo nositi ogromnu destruktivnu silu koja je uzrokovala dramatične prekretnice globalnog izumiranja i kolosalne promjene na licu Zemlje. Što bi moglo rastrgati kontinente i ponovno precrtati kopnena područja?

Znanstvenici gledaju u svemir kako bi odgovorili na postavljena pitanja. Prema istraživačima, ako nešto može prouzročiti tako duboke promjene u zemaljskom krajoliku i prouzročiti uništenje, tada ta gigantska sila dolazi iz svemira.

  astr2  

Svemirsko bombardiranje.
Prema istraživačima MIT-a, sve promjene koje su se dogodile na Zemlji uzrokovane su vrlo čestim kozmičkim udarima - bombaškim napadima sa asteroidima. Kao što mladi znanstvenici instituta pretpostavljaju, tijekom stvaranja ligamenta Zemlja-Mjesec, stotine tisuća asteroida palo je na planet. To je isti "svemirski otpad" koji i dalje luta svemirom nakon stvaranja planeta.

Prema hipotezi nekih znanstvenika, u trenutku gubitka gotovo cijele primarne atmosfere, naš se planet trebao sudariti s velikim svemirskim objektom. Sudeći po razmjerima katastrofe, on ni na koji način nije bio manji od Marsa.
Samo takav sudar mogao bi dovesti do "propuštanja" velikih količina atmosfere. Međutim, ne slažu se svi s tim mišljenjem. Napokon, kad bi se mogao dogoditi takav sudar s moćnim posljedicama, to bi na Zemlji ostavilo ozbiljne ožiljke. A nije bilo tragova tako golemim katastrofama.

Stoga su znanstvenici s Američkog tehnološkog instituta napustili ovu verziju. Prema istraživačima, planet su često napadali kozmičkim kamenjem čije su dimenzije dosezale 25 kilometara u širinu. U onim trenucima kada je roj asteroida udario na površinu planeta, na nju su izbačene velike količine oblaka plina. Koji su se nakupljali u goleme mjehure.

Upravo su se ti oblaci, kako sugeriraju istraživači, napokon nakupili u gigantskim količinama i istisnuli primarnu atmosferu planeta u svemir. Naravno, pišu istraživači, takva ideja nekome može izgledati ludo . Ali treba imati na umu da je prije milijarde godina svemir bio "vrvio" kozmičkim gromadama i mogli su se dogoditi brojni padovi.

Dalje razvijajući teoriju, znanstvenici su sugerirali da sličan scenarij bombardiranja jednom nije mogao desiti na Marsu i Veneri uslijed čega su izgubili atmosferu. Uz to, prema predloženoj hipotezi s stvaranjem novih vrsta plina, to bi moglo poslužiti kao ozbiljan doprinos mogućnosti nastanka života na Zemlji.

izvor
https://holmtain.ru/zemlya-minimum-dva-raza-teryala-atmosferu-ot-kosmicheskih-vtorzhenij.html

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno