Nedjelja 12 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Business

PROPAST AMERIKE

23 Kol 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
propast_amerikeIntervju s prorokom propasti Unclea Sama Chris Hedges: Počinje kraj Amerike

Cijelom zemljom upravlja šest korporacija koje su izvršile državni udar, dvije trećine građana žive na granici siromaštva, dolar je postao smeće, u Afganistanu su nas talibani isprašili, a Obama ne smije ni zucnuti. Propast ćemo kao Jugoslavija, a onda će nam na vlast doći neki naš Milošević

Njegovo je pisanje inspiriralo Kathryn Bigelow da snimi “Narednika Jamesa”. Bila je to posve antiratna ratna priča. I zaslužila je Oscara.

Njegov je citat bio uvodna scena.

The New York Times, za koji je godinama pisao, odrekao ga se kad je javno izgovorio nezamislivo: da je SAD izgubio empatiju koju je svijet za njega imao nakon 11. rujna 2001. zbog rata u koji je krenuo u Afganistanu i Iraku.

Chris Hedges, Pulitzerom ovjenčani novinar, koji je dobio nagradu baš za pisanje o terorizmu 2002., svjedočio je u 20 godina dopisničke karijere raspadima država, krvavim raspletima, masovnim ubojstvima, političkom licemjerju.

Na svijetu gotovo ne postoji rupa u kojoj nije bio.

Bio je uhićen, i to u Iraku, gdje ga je tijekom prvog Zaljevskog rata u zatvor strpala iračka Republikanska garda. Pušten je na intervenciju Crvenog križa, a onda je iz Basre otišao u Sarajevo da bi izvještavao o raspadu

Jugoslavije.

Temeljito se pripremao za svako ratište ili kriznu zonu u koju je odlazio; naučio je arapski i španjolski (jer je pokrivao Srednju i Južnu Ameriku), izučava latinski i starogrčki.

I umjesto da se iz novinara terenca prometne u salonskog novinara  - jer je mogao nastaviti karijeru dopisnika New York Timesa iz Pariza, Hedges je počeo preispitivati globalnu ulogu Sjedinjenih Država; počeo je sumnjati u poredak kojemu je svjedočio. Od sumnje je krenula kritika.

Danas je Chris Hedges jedan od najglasnijih kritičara američkog sustava i politike, načina vođenja ekonomije i društva općenito. Lice je aktivnijeg dijela američke ljevice koja je marginalizirana i stigmatizirana. Ogranizira i vodi antiratne akcije, proturežimska okupljanja i utjelovljuje suvremenog američkog disidenta.

U Hrvatskoj je njegova knjiga “Carstvo opsjena” bestseler. Na jesen će hrvatski čitatelji moći saznati kako su i zašto propali američki liberali u njegovoj knjizi “Smrt liberalne klase”. Hedges piše o kršćanskim ekstremistima, međunarodnoj politici, korporacijama, polemizira s Novim ateistima – Richardom Dawkinsom i Christopherom Hitchensom.

Najavljuje slom američkog carstva; propast SAD-a u ekonomskom, vojnom i političkom smislu. Razgovaramo o tome u vrijeme kad je situacija na burzama postajala dramatična, a na portalima je bila osvanula vijest da je Federalni žalbeni sud u Atlanti proglasio neustavnom odredbu zakona o zdravstvenom osiguranju, jednom od nosivih stupova “promjena” Baracka Obame, koji je upravo bio zabilježio najnižu podršku u anketama od početka predsjedničkog mandata (40%).

INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

autor
Bisera Fabrio
preuzeto sa
http://globus.jutarnji.hr

Najavljuje, slom, američkog, carstva, propast SAD-a u ekonomskom

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno