Utorak 5 Ožujak 2024
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Lucidni snovi

02 Velj 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Nakon nekog vremena rada na snovima naučit ćete razne vještine surađivanja s njihovom mudrošću. Jedna je od njih svjesno sanjanje prilikom kojega sanjač i tijekom samoga sna može po volji mijenjati i oblikovati slike i događaje o kojima sanja.

Takvi se snovi nazivaju lucidnima budući da je sanjačeva svijest u njima budna te mu upravo zbog toga u velikoj mjeri mogu pomoći da prevlada razne probleme ili osmisli nove puteve na javi.

Lucidni se snovi često doimaju vrlo stvarnima i njihove sadržaje sanjač proživljava vrlo intenzivno zbog čega ih se sjeća znatno bolje i plastičnije no običnih snova. Poput svih drugih snova, i oni se znaju dogoditi sami po sebi, ali moguće ih je i isplanirati. U potonjem slučaju, fokusirani na problem ili temu koja vam je u tom trenutku važna, možete dopustiti da se u snu pojavi sve što želite i svim tim sadržajima možete upravljati svjesno.


Pored toga što su takva iskustva zanimljiva sama po sebi, eksperimentiranjem s lucidnim snovima možete doprijeti do neslućenih granica, daleko izvan onih koje je moguće zamisliti ograničenim sustavom naših osjetila i uma.

Uz njihovu pomoć možete prevladati i mnoge iracionalne strahove te izvježbati sposobnosti i vještine kojima ćete se kasnije moći koristiti na javi. I obrnuto.

Nekoliko trikova kako doći do lucidnih snova...

Nekoliko trikova - Lucidni snovi

Svatko može naučiti sanjati svjesno.
Da bi vam to uspjelo, prije svega trebate donijeti odluku da ćete ostati svjesni tijekom sna. Nekoliko dana uzastopce koncentrirajte se na to da će vam svijest ostati budna. Koncentrirajte se na tu odluku tijekom dana, neposredno prije uspavljivanja i u toku spavanja, kao i svaki put kada se tijekom noći probudite.

Da biste sanjali svjesno, trebate biti potpuno opušteni. Stoga je važno spavati u mirnu i sigurnu prostoru i pripremiti se za san. Za to postoje različiti načini: u tu se svrhu neki ljudi koriste kristalima, neki dubokim disanjem ili meditacijom, neki pak različitim pokretima ili položajima tijela koji stimuliraju snove. Pored toga, kako se u pravilu lucidne snove lakše dobiva nakon više sati sna (između pet i osam sati), važno je osigurati si dovoljno vremena i mira za njih.Nemojte se obeshrabriti ne uspijete li već nakon prvog pokušaja postati i ostati svjesni tijekom sanjanja. Za to je svakako potrebno neko vrijeme, ali uz određen trud i strpljivost svatko od nas može to postići. Već i kratki trenuci lucidnosti u kojima ste svjesni da sanjate pokazuju da ste na dobrom putu. Vremenom ta stanja mogu postati trajnija. Naučite li se prepoznavati prelucidna stanja ili kratka stanja lucidnosti, bit će vam lakše u potpunosti odsanjati lucidan (svjestan) san.
Nemojte posustati nakon eventualnih početnih neuspjeha. Postoji mnogo načina na koje možete naučiti kontrolirati snove. U tome vam mogu pomoći i svi uobičajeni oblici rada sa sobom. Meditirate li redovito tijekom dana i radite li vježbe koncentracije, poboljšat će se i vaša sposobnost kontrole i planiranja snova. Ustrajte u tome čak i ako ne budete odmah zadovoljni rezultatima. Učenje planiranja i kontroliranja snova dug je proces, kao i svaki pravi, pošteni rad na sebi. Kako i najdulji i najzahtjevniji put počinje prvim korakom, u početku si treba davati manje zadatke, a tek kada njima ovladamo možemo ići dalje.
I tako unedogled.
Korisno je svaki put kad se probudite tijekom noći zapisati što ste sanjali i, uspavljujući se ponovno, uvesti se u atmosferu prethodnog sna, zamišljajući da ovoga puta vidite i prepoznajete znakove koji vam pomažu njegov zaplet zaokrenuti u željenom pravcu. I tako sve do jutra. Naime, obično snovi sanjani tijekom jedne noći govore o istoj temi; samo je svaki put osvijetle iz drugog kuta ili pak zahvate na nekoj dubljoj razini.
Čak i onda kada se dotična tema u snu prikazuje kroz niz neugodnih slika.

smiley da, i još san negdje pročitala da je dobro navit budilicu oko 4 ujutro, pa da onda pokušate opet zaspat.

 

www.sucurac.info

 


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno