Četvrtak 25 Travanj 2024

Pretraga

Svemirski letovi

Gdje bi se mogao skrivati ​​Planet X?

23 Velj 2024
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Gdje bi se mogao skrivati ​​Planet X?

Istraživanje nedavno predstavljeno u The Astronomical Journalu nastavlja potragu za nedostižnim Planetom Devet (koji se također naziva Planet X), koji je hipotetski planet koji potencijalno kruži oko vanjskih dijelova Sunčevog sustava i daleko izvan orbite patuljastog planeta Plutona. Cilj ove studije, koja je dostupna na serveru za preprint arXiv, bio je suziti moguće lokacije Planeta devet, a potencijalno bi mogla pomoći istraživačima da bolje razumiju sastav našeg Sunčevog sustava, kao i procese njegovog formiranja i evolucija. Dakle, koja je bila motivacija iza ove studije u vezi sa sužavanjem lokacije potencijalnog Planeta 9? Dr. Mike Brown, profesor astronomije Richarda i Barbare Rosenberg na Caltechu i glavni autor studije, rekao je za Universe Today: "Nastavljamo pokušavati sustavno pokriti sva područja neba na kojima predviđamo da bi se planet devet mogao pojaviti." Korištenje Pan-STARRS podataka omogućilo nam je da pokrijemo najveću regiju do danas."

Pan-STARRS, što je kratica za Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, kooperativni je astronomski promatrački sustav koji se nalazi u zvjezdarnici Haleakala i njime upravlja Institut za astronomiju Sveučilišta Hawaii. Za studiju su znanstvenici koristili podatke iz Data Release 2 (DR2) kako bi suzili moguću lokaciju Planeta Devet na temelju prošlih istraživanja. Naposljetku, tim je suzio moguće lokacije Planeta devet eliminirajući otprilike 78% mogućih lokacija koje su izračunate na temelju prethodnih studija. Osim toga, istraživači su također dali nove procjene približne velike poluosi Planeta Devet (mjereno u astronomskim jedinicama, AJ) i veličine Zemljine mase—500 odnosno 6,6. Dakle, koji su najznačajniji nalazi ove studije i koje su dodatne studije trenutno u tijeku ili planirane?

“Iako bih želio reći da je najznačajniji rezultat bilo otkriće Planeta devet, nismo”, rekao je dr. Brown za Universe Today. “Umjesto toga, to znači da smo značajno suzili našu pretragu. Sada smo istražili otprilike 80% regija za koje vjerujemo da bi se Planet Devet mogao nalaziti." Što se tiče daljnjeg istraživanja, dr. Brown je za Universe Today rekao: “Mislim da je LSST najvjerojatnije istraživanje za pronalazak Planeta devet. Kada se pojavi na mreži za godinu ili dvije, brzo će pokriti većinu prostora za pretraživanje i ako je Planet Nine ovdje, pronađite ga." LSST je kratica za Legacy Exploration of Space and Time i astronomska je studija trenutno planirana kao 10-godišnji program za proučavanje južnog neba, a provodit će se na zvjezdarnici Vera C. Rubin u Čileu, koja je trenutno u izgradnji.

Ciljevi LSST-a uključuju proučavanje identifikacije asteroida blizu Zemlje (NEA) i malih planetarnih tijela u našem Sunčevom sustavu, kao i istraživanje dubokog svemira. To uključuje istraživanje svojstava tamne tvari i tamne energije, kao i evoluciju galaksije Mliječni put. Ali zašto je potraga za Planetom devet važna? Dr. Brown je za Universe Today rekao: “To će biti peti najveći planet u našem Sunčevom sustavu i jedini s masom između Zemlje i Urana. Takvi se planeti često nalaze oko drugih zvijezda, a mi ćemo odjednom imati priliku proučavati jedan u našem Sunčevom sustavu." Znanstvenici su počeli postavljati hipoteze o postojanju Planeta Devet ubrzo nakon otkrića Neptuna 1846. godine, uključujući memoare iz 1880. koje je napisao D. Kirkwood, a zatim rad iz 1946. godine koji je napisao američki astronom Clyde Tombaugh, koji je bio odgovoran za otkriće Plutona 1930. godine. Novije studije uključuju studije iz 2016. i 2017. koje predstavljaju dokaze o postojanju Planeta devet, od kojih je koautor prve bio dr. Brown.

Ova posljednja studija označava najpotpunije ispitivanje sužavanja lokacije Planeta Devet, za koju je dr. Brown dugo vjerovao da postoji, govoreći za Universe Today: “Postoji previše pojedinačnih znakova da je Planet Devet tamo. Sunčev sustav vrlo je teško razumjeti bez Planeta Devet." Nastavlja, govoreći za Universe Today da "...Planet Devet objašnjava mnoge stvari o orbitama objekata u vanjskom Sunčevom sustavu koje bi inače bile neobjašnjive i od kojih bi svaka trebala neku vrstu zasebnog objašnjenja." “Skup orbitalnih pravaca je najpoznatiji, ali postoje i velike udaljenosti na periheliji mnogih objekata, postojanje visoko nagnutih, pa čak i retrogradnih objekata, te veliki broj vrlo ekscentričnih orbita koje se sijeku unutar Neptunove orbite. ... Ništa od ovoga ne bi se trebalo dogoditi u Sunčevom sustavu, ali sve se lako može objasniti utjecajem Planeta Devet."

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno