Nedjelja 3 Ožujak 2024

Pretraga

Svemirski letovi

Svemirska letjelica je otkrila nešto što izgleda kao podzemna struktura na Marsovom mjesecu Fobosu

03 Stu 2022
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svemirska letjelica je otkrila nešto što izgleda kao podzemna struktura na Marsovom mjesecu Fobosu

Oba Marsova mjeseca izgledaju čudno. Sada je svemirska letjelica koja kruži oko Marsa analizirala Fobos i pronašla znakove prethodno nepoznatih obilježja ispod površine.

kosmicheskij apparat obnaruzhil to chto kazhetsja podzemnym sooruzheniem na sputnike 1536x1139

Mars, crveni planet, crvenkasta zvijezda na Zemljinom noćnom nebu, pun je iznenađenja. Što ga više istražujemo, to se više čudimo koliko je četvrti planet od Sunca sličan poput Zemlje u vrlo dalekoj prošlosti. Ali nije samo Mars zanimljiv i pun iznenađenja, već i njegovi mali sateliti. Sada su znanstvenici otkrili da jedan od Marsovih mjeseca, Fobos, sadrži nešto što izgleda kao podzemne strukture skrivene unutar Mjeseca. Njihovo podrijetlo ostaje misterij, a znanstvenici jedva čekaju saznati više o onome što su upravo otkrili. Zanimljivo, u prošlosti se pretpostavljalo da je ovaj misteriozni Marsov mjesec stvorila drevna civilizacija koja je nastanjivala Mars. Začudo, na Fobosu također živi misteriozno stojeći monolit.

Čudne karakteristike

Američki astronom Bevan Sharpless prvi je primijetio ubrzanje Fobosa 1945. godine. Bilo je teško objasniti ubrzanje koje je proizašlo iz poremećaja u razrijeđenoj atmosferi Marsa. Tek kada je sovjetski astrofizičar Iosif Shklovsky prikupio informacije, privukao je pažnju kada je 1959. sugerirao da bi satelit mogao biti šupalj i sugerirao da bi to mogao biti satelit koji je lansirala vanzemaljska civilizacija koja je nekoć bila prisutna na Marsu. Određenu slavu stekla je hipoteza o umjetnom marsovskom mjesecu. Knjiga koju su zajedno napisali Shklovsky i Carl Sagan, Inteligentni život u svemiru, oživjela ga je 1966. Sharplessova izvorna mjerenja potvrđena su novim astronomskim promatranjima koja su pratila kontroverzu. Od tada je Mjesec nekoliko puta analiziran i fotografiran raznim sondama poslanim u orbitu Marsa.

mars stan1

 

Misteriozni Marsovi mjeseci

Godine 2003. Europska svemirska agencija (ESA) lansirala je misiju Mars Express. Nedavno je dobio novu nadogradnju svog instrumenta Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) koji mu je omogućio istraživanje Fobosa. Član MARSIS tima Andrea Cicchetti nedavno je izjavio: "Još uvijek smo u ranim fazama naše analize." Međutim, ispod površine postoje znakovi prethodno nepoznatih obilježja. MARSIS može pomoći u razotkrivanju misterija porijekla Fobosa." Mars ima dva mjeseca, Fobos i Deimos, koji su zloslutno nazvani po grčkim bogovima. Imajte na umu da nijedan od njih nije osobito sličan "normalnom" mjesecu. Oba su mala, poput neravnih asteroida, a ne sferični mjeseci poput Zemljinih. Fobos je manji od 27 milja u promjeru. Dugo vremena astronomi se nisu slagali oko njihovog podrijetla zbog ovih čudnih, ali fascinantnih karakteristika.

Uhvaćeni asteroidi?

Znanstvenik Mars Expressa Colin Wilson kaže da još uvijek nije jasno jesu li dva Marsova mala mjeseca zarobljeni asteroidi ili su napravljena od materijala koji je otrgnut s Marsa tijekom udara asteroida. "Iako njihov izgled sugerira da su bili asteroidi, njihova orbita oko Marsa sugerira drugačije." MARSIS vam može pomoći u tome. MARSIS otpušta radio valove niske frekvencije koji prodiru duboko u jezgru Fobosa s antenom dugom preko 130 stopa. Dok većina valova ne prodire kroz površinu mini-mjeseca, oni koji se odbijaju od unutarnjih struktura i granica između materijala. Koristeći radargrame, znanstvenici mogu bolje razumjeti podzemne strukture i sastav Fobosa.

Radargram pokazuje svijetle linije koje ukazuju na površinske refleksije, ali znanstvenici kažu da postoje znakovi slabijih "odraza s dna" koji vjerojatno ukazuju na podzemne strukture. Kao dio misije Martian Moon Exploration (MMX), čije je lansiranje planirano za 2024., ESA će u suradnji s Japanskom svemirskom agencijom prikupiti uzorke s površine Fobosa.

izvor
https://tayna24.ru

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno