Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Svemirski letovi

Misterij spaceshatlova

21 Sij 2017
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Astronaut Mesec 1 e1434632610820 600x364

 

 

Planirali NAPAD: Ovi američki ASTRONAUTI imali su tajnu misiju u SVEMIRU

Davne 1968. tri astronauta misije Apollo 8 kružila su oko Mjeseca i vratili se na Zemlju, gde je u njihovu čast upriličena parada. Daleko od očiju posjetitelja proslave, druga grupa astronauta trenirala je za odlazak u svemir.

Za razliku od Apollo programa, ovi astronauti bili su dio vojne operacije koja nije imala ništa sa mirnim istraživanjem svemira.

Jedan od tih tajnih astronauta bio je penzionisani viceadmiral Ričard Trali, koji je kasnije bio na čelu NASA.


“Nismo smjeli da kažemo nikom ništa”, prisećao se on 2007. “Nikom!”

Deljati programa, koji je imao naziv MOL (Manned Orbiting Laboratory), otkriveni su prvi put prošle godine, kada je Nacionalna kancelarija za izviđanje objavila više od 800 tajnih dokumenata i slika.

Projekat, koji je bio aktivan od 1963. do 1969. imao je za cilj špijuniranje aktivnosti Sovjetskog Saveza u svemiru. Prema tajnim dokumentima koji su nedavno objavljeni, jedan od ciljeva bio je i istraživanje mogućnosti napada na moskovske satelite.

Program je uključivao i razrađen plan zarobljavanja ruske letjelice u orbiti, njeno umotavanje u specijalne materijale i zatim ispitivanja iste na Zemlji.

Međutim, uprkos najvećim nastojanjima Vashingtona da ove eksperimente drži u tajnosti, glavni savjetnik razotkrio je operaciju.


Štoviše, Moskva je opremila svoju tajnu svemirsku stanicu sa posadom, poznatu kao “Almaz” moćnim topom, za slučaj da Amerika napadne u svemiru.

Međutim, projekat MOL nikad nije zaživio, najverovatnije iz finansijskih razloga. Mnogi astronauti su prebačeni u spejsshatle program NASA, ali u posebnu jedinicu koja je bila pod upravom vojnog zrakoplovstva.

Između 1982. i 1992. sprovedeno je 11 šatl misija koje su i dalje tajne.

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/planirali-napad-ovi-americki-astronauti-imali-su-tajnu-misiju-u-svemiru

 

 

 

 


imao, je, za, cilj, špijuniranje, aktivnosti, Sovjetskog Saveza

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno