Nedjelja 3 Ožujak 2024

Pretraga

Povijesni pregled

Knjiga Enoha zabranjena u Bibliji govori punu istinitu priču o povijesti i čovječanstvu

12 Ožu 2023
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Knjiga Enoha zabranjena u Bibliji govori punu istinitu priču o povijesti i čovječanstvu

Anđeli koji su sišli na Zemlju, Nefili, veliki potop te drevno i napredno znanje neke su od tema o kojima se raspravlja u Knjizi o Henoku, drevnom rukopisu koji sadrži različite izvještaje koje je ispričao Enoh, potvrđena biblijska osoba i djed. O Noi koji je bio u izravnom kontaktu s "Božanskim Stvoriteljem".

Henokova knjiga je starohebrejski apokaliptični vjerski tekst, koji se predajom pripisuje Enohu, Noinom pradjedu. Enoh sadrži jedinstven materijal o podrijetlu demona i nefila, zašto su neki anđeli pali s neba, objašnjenje zašto je potop iz Postanka bio moralno neophodan i proročansko objašnjenje tisućugodišnje vladavine Mesije.

Procjenjuje se da stariji dijelovi (uglavnom u Knjizi promatrača ) teksta datiraju iz otprilike 300.-200. pr. Kr., a najnoviji dio (Knjiga parabola) vjerojatno do 100. pr. Kr.

Razni aramejski fragmenti pronađeni u svicima s Mrtvog mora , kao i grčki i latinski fragmenti, dokaz su da su Židovi i rani kršćani Bliskog istoka poznavali Henokovu knjigu. Ovu su knjigu također citirali neki autori iz 1. i 2. stoljeća kao u Oporukama dvanaestorice patrijarha. Autori Novog zavjeta također su bili upoznati s nekim sadržajem priče.

95 1

Kratak dio 1. Henokove (1:9) citiran je u novozavjetnoj Judinoj poslanici, Judina 1:14-15, i tamo se pripisuje " Henohu, sedmom od Adama " (1. Henokova 60:8), iako je ovo odjeljak 1. Henokove je srednji osip na Ponovljeni zakon 33:2. Među svicima s Mrtvog mora sačuvano je nekoliko kopija ranijih odjeljaka Prve Henokove knjige.

Nije dio biblijskog kanona koji koriste Židovi, osim Beta Izraela (etiopski Židovi). Dok se Henokova knjiga smatra kanonskom, druge je kršćanske skupine smatraju nekanonskom ili nenadahnutom, ali je mogu prihvatiti kao nešto povijesno ili teološko.

 

Danas je u potpunosti prisutan samo na etiopskom geez jeziku, s ranijim aramejskim fragmentima iz Svitaka s Mrtvog mora i nekoliko grčkih i latinskih fragmenata. Iz ovog i drugih razloga, tradicionalno etiopsko vjerovanje je da je izvorni jezik djela bio Ge'ez, dok moderni znanstvenici tvrde da je prvo napisano ili na aramejskom ili na hebrejskom, jezicima koji su prvi korišteni za židovske tekstove; Ephraim Isaac sugerira da je Henokova knjiga, kao i Danielova knjiga, sastavljena djelomično na aramejskom, a djelomično na hebrejskom: 6 Nije poznato da je sačuvana nijedna hebrejska verzija. Sama knjiga tvrdi da je njen autor bio Enoh, prije biblijskog potopa.

Najcjelovitija Henokova knjiga dolazi iz etiopskih rukopisa, maṣḥafa hēnok (መጽሐፈ ሄኖክ), napisanih na ge'ezu, koje je u Europu donio James Bruce krajem 18. stoljeća, a prevedeni su na engleski u 19. stoljeću .

watchers39 01 1 768x424

Prvi dio Henokove knjige opisuje pad Čuvara, anđela koji su bili oci hibrida anđela i ljudi zvanih Nefili. Ostatak knjige opisuje Enohova otkrivenja i njegove posjete nebu u obliku putovanja, vizija i snova.

U cijelosti, Henokova knjiga sastoji se od pet knjiga – Knjiga promatrača, Knjiga parabola, Astronomska knjiga, Vizije iz snova i Enohove poslanice – koje sadrže oko 100 poglavlja. Ova poglavlja govore o sedmom patrijarhu u Knjizi Postanka – Henoku, Metuzalemovom ocu i Noinom djedu, istom onom Noi u biblijskoj priči o Noinoj arci .

Ipak, ovo nije bila biblijska priča o Noinoj arci. Zapravo, Henokova knjiga pruža potpuno drugačiji prikaz događaja koji su doveli do Velikog potopa Noinog vremena, to jest, potpuno drugačiju doktrinalnu povijest.

1 1 13                                                                                          Knjiga divova . Zasluge za sliku: Wikipedia 
Priča priču o Promatračima, koji su biblijski objašnjeni kao pali anđeli, poslani na Zemlju da bdiju nad ljudima u nekoj nedefiniranoj i drevnoj točki u vremenu. Nažalost, daleko od toga da samo promatraju ljude, ovi Promatrači su postali zaljubljeni u ljudske žene, i ubrzo su se počeli upuštati u pokvarene seksualne radnje s njima. Henokova knjiga govori o djeci rođenoj križanjem Promatrača i ljudi, koja se nazivaju Nefili.

Ovi Nefili bili su kako je opisano: "divovi i divljaci koji su ugrožavali i pljačkali čovječanstvo", ili, drugačije rečeno , "nadnaravni divovi ljudožderi". Ljuti zbog onoga što su Promatrači učinili, oni opisani kao bogovi okovali su ih u podzemni zatvor duboko u zemlji. Henok je postao posrednik između bogova i zatvorenih Promatrača .

izvor
https://collective-spark.xyz

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno