Četvrtak 26 Studeni 2020

Pretraga

Što se dešava sa klimom.vladimir paar

01 Kol 2014
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

klima

 

Vladimir Paar otkriva što se događa s klimom: Aktivnost Sunca dramatično se smanjila!
Dramatično smanjenje aktivnosti Sunca koje je zabilježeno u posljednje vrijeme dovodi do oblačnosti, a ta oblačnost dovodi do oborina i na koncu do smanjenja temperature.

Što se u zadnje vrijeme događa s klimom koja nas iznenađuje? Osnovna zabluda u javnosti (a i kod dijela stručnjaka), tvrdi fizičar i akademik Vladimir Paar, u pogledu klime je ignoriranje znanstveno dokazanih činjenica o stalnoj prirodnoj promjenjivosti klime u prošlosti.

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

teleportacija informacija

06 Srp 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

teleportacija informacija

Naučnici uspješno teleportovali informacije
Tehnologija se može iskoristiti za izuzetno brz prijenos podataka te stvaranje bržih kompjutera i bržeg interneta.

Iako možda teleportacije, kakve se mogu vidjeti u filmovima i serijama "Zvjezdane staze", nikada nećemo imati, ne znači da taj princip ne možemo iskoristiti za teleportaciju informacija i – stvoriti ekstremno brz internet.

Ustvari, ne da možemo iskoristiti taj princip, već su ga holandski naučnici već stvorili. Teleportovali su informaciju iz jednog elektrona u drugi koji je bio udaljen tri metra.

To otkriće, koje se desilo na Kavli institutu za nanonauku, pri Univerzitetu Delft, opisano je u istraživačkom radu objavljenom u magazinu Science. Malo bolje informisani reći će da to i nije neka vijest jer je kvantna teleportacija postignuta mnogo ranije.

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Divovska erupcija na suncu!

31 Svi 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 sunce1

Ovakvu erupciju na Suncu još niste videli (VIDEO)

Posle 11 meseci u svemiru, teleskop IRIS američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) napravio je snimak erupcije na Suncu sa do sada nezabeleženim detaljima.

Dok budete gledali ovaj spektakularni snimak imajte u vidu da on prikazuje oblast širok kao pet naših planeta, i oko sedam i po visoku, stoji u saopštenju NASA.

Možete videti kako se sunčev materijal "ispaljuje" sa površine brzinom od gotovo 2,5 miliona kilometara na sat.

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Spoznaja beskonačnosti prostora i vremena

01 Ruj 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Prvi put u povijesno vidljivom razdoblju rimski pjesnik Tit Lucretius Car govorio je o beskonačnosti prostora i vremena. U pjesmi "O prirodi stvari" izrazio je ideju da prostor postoji zauvijek. Smrt osobe je prijelaz jednog životnog oblika u drugi.

Pojavom kršćanstva progonile su se ideje drevnih filozofa. Crkva je učila da je svijet stvorio Gospodin prije 6 tisuća godina, u potpunosti u skladu s knjigom Postanka, koju bi trebalo shvatiti doslovno.

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Apokalipsa danas.

16 Srp 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Apokalipsa danas.


Dali je otapanje ledenjaka Antarktika prijetnja cijelom svijetu?Uslijed ubrzanog topljenja ledenjaka na Antarktici uzrokovanog globalnim zagrijavanjem nastaju kobne deformacije zemljine kore. Znanstvenici glaciolozi kažu: "Točka bez povratka je donesena, situacija se razvija prema najgorem scenariju."

Spašavaj se tko može
Prema riječima brojnih inozemnih istraživača, situacija na Antarktiku postala je toliko prijetnja da je vrijeme da zazvonimo na  sva zvona: podaci dobiveni od satelita  svjedoče o katastrofalnom topljenju leda na području Zapadnog Antarktika. Ako se to nastavi, glaciolozi su uvjereni da će u skoroj budućnosti ovi glečeri potpuno nestati.Neki od njih smanjuju svoje područje brzinom od jednog do dva kilometra godišnje. Ali općenito, prema mjerenjima dobivenim iz satelita Europske svemirske agencije "CryoSat", ledeni pokrivač Šestog kontinenta svake godine gubi na debljini za dva centimetra. Istodobno, kako izvještavaju zrakoplovstva, Antarktika gubi oko 160 milijardi leda godišnje - sada je stopa taljenja leda već dva puta veća nego prije četiri godine. Preme mišljenju NASA-ih strčnjaka najugroženija  regija je Amundsen, gdje se u šest najvećih ledenjaka proces taljenja već može usporiti.

 l1              

Utjecajni zapadni časopis Earth and Planetary Science Letters objavio je studiju koja je dokazala: kao rezultat topljenja Antarktike, kora se deformira na dubini od 400 km. "Unatoč činjenici da ledeni pokrov Antarktike raste brzinom od 15 mm godišnje, objašnjavaju, u cjelini, aktivno taljenje događa se na velikoj dubini ispod ledenih ploča zbog globalnog zatopljenja i promjena u kemiji kore u antarktičkom području." Taj je proces ušao u kritičnu fazu još krajem 1990-ih. A tu je i ozonska rupa, koja također nije najbolji način da se utječe na antarktičku klimu.

Prijetnja?
 Kao rezultat toga, svjetska razina oceana može porasti za 1,2 metra, ili čak i više, u kratkom vremenu. Snažno isparavanje i velika količina kondenzacije vode generirat će snažne tajfune, uragane, tornade i druge prirodne katastrofe, mnoga zemljišta bit će poplavljena. Čovječanstvo je ugroženo. Ukratko, spasi se tko može!

AiF je odlučio intervjuirati ruske znanstvenike: kada će točno svijet biti pokriven valom? Prema njima, sve nije tako loše. "Ako dođe do značajnog porasta svjetske razine oceana, to se neće dogoditi sutra, pa čak ni prekosutra", objasnio je AiF Alexander Nakhutin, zamjenik ravnatelja Instituta za globalnu klimu i ekologiju Roshydromet i Ruske akademije znanosti. - Otapanje ledenjaka na Antarktiku i Grenlandu vrlo je inertni proces, spor čak i geološkim mjerama. U najboljem slučaju, samo naši potomci mogu vidjeti njegove posljedice. A to je ako se ledenjaci potpuno istope. A to neće potrajati ni godinu ili dvije, već stotinu ili više godina.

Postoji pozitivnija verzija. "Globalno" taljenje ledenjaka nije povezano sa cijelim Antarktikom, - kaže dr. Sc. Nikolay Osokin, zamjenik voditelja odjela za glaciologiju Geografskog instituta Ruske akademije znanosti. - Moguće je da je topljenje šest glečera u moru Amundsen stvarno nepovratno i više se neće oporavljati. Pa, ne brinite! Zapadni Antarktik, manji dio kopna, posljednjih se godina zamjetno stopio. Međutim, općenito, proces aktivnog taljenja ledenjaka na Antarktici u posljednjih nekoliko godina, naprotiv, usporio se. Postoji mnogo dokaza. Na istoj zapadnoj Antarktici, na primjer, nalazi se ruska stanica Bellingshausen. Prema našim zapažanjima, prehrana glečera se poboljšava u ovom području - snijeg pada više nego što se topi. "

 

    l3      

Ispada da nije vrijeme za uzbunu. “U atlasu snježnih ledenih resursa svijeta, koji je izdao Geografski institut Ruske akademije znanosti, postoji karta: što bi se dogodilo da su se svi ledenjaci na Zemlji istopili odjednom. Vrlo je popularna, - smije se Osokin. - Mnogi novinari ga koriste kao užas: gledajte, kažu, što nas očekuje sveopća poplava kada se razina svjetskog oceana uzdiže već za 64 metra ... Ali to je čisto hipotetička mogućnost. U sljedećem stoljeću, pa čak i tisućljeću, to nam ne prijeti.

Usput, kao rezultat proučavanja glacijalne jezgre na Antarktiku, ruski glaciolozi ustanovili su zanimljivu činjenicu. Ispada da je tijekom proteklih 800 tisuća godina, hlađenje i zagrijavanje na Zemlji redovito zamjenjuju jedni druge. “Kao posljedica zagrijavanja, ledenjaci se povlače i rastapaju, svjetska razina oceana raste. A onda se odvija obrnuti proces - dolazi do hlađenja, ledenjaci rastu, razina oceana pada. To se dogodilo barem 8 puta. I sada smo na samom vrhu zagrijavanja. Dakle, u nadolazećim stoljećima, Zemlja i njime čovječanstvo će ići u novo ledeno razdoblje. To je normalno i povezano je s vječnim procesima oscilacija Zemljine osi, njenim nagibom, promjenama udaljenosti od Zemlje do Sunca. "

U međuvremenu, s ledom na Arktiku situacija je mnogo jednoznačnija: brže se i globalnije topi od Antarktika. "Tijekom proteklih deset godina već se dogodilo nekoliko zapisa o minimalnom području morskog leda u Arktičkom oceanu", prisjeća se Osokin.
"Trend je smanjivanje leda na cijelom sjeveru."Može li čovječanstvo, ako želi, usporiti globalno zagrijavanje ili hlađenje? Kako antropogena aktivnost utječe na topljenje leda? "Ako se to dogodi, to je najvjerojatnije u vrlo maloj mjeri", rekao je Osokin. "Glavni razlog za topljenje ledenjaka su prirodni čimbenici." Tako nam ostaje da čekamo, nadamo se i vjerujemo. U najboljem slučaju, naravno.

izvor

 
Komentiraj (0 Komentara)

WMD hosting

wmd dno