Četvrtak 25 Travanj 2024

Pretraga

Kredit

08 Sij 2011
(Reading time: 1 minute)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

 

4a26342494196

U tihoj noći oko ponoći

te tople ruke

mene u san htjele odvući

 

Sva pokisla od ljetnog pljuska

ta tanka suknja njenom tjelu uska

Read more...

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Vječiti osmjeh metalik starca iz gradskog parka

08 Sij 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
oldman Onako djeca iz komšiluka se pokupila, pa i ja sa njima, da idu jesti sladoled. Tu blizu gradskog parka je bila slastičarna, pa bi mi uvjek otrčali sladoledima po parku se igrati. Tog posljepodneva dan je malo bio drugačiji, malo zanimljiviji mogu reći. Nas grupa dječaraka prolazeći kroz park, naletili smo na prosjedog veoma starog starca. Inače bi bilo galama da se smirimo i da se idemo negdje drugo igrati, ali ovaj starac je malo bio drugačiji. Zaustavio je prvo mene svojim osmjehom i produbnim pogledom. Prvo sam mislio da me odnekud zna, ali mu nisam prepoznavao oronulo lice. Tad su i ostali prišli razgledavajući šta se sa mnom dešava, da bi naposljetku svi sjeli i onako djetinjasto lizali sladoled. Starac je šaptavim glasom govorio: lijepo lijepo. Tko mu je rekao ili šta mu bi, ali starac je počeo pričati, a ja sam počeo kao sunđer da upijam i slušam riječi.
Starac je počeo: Ehh djeco kad sam ja bio mali, imao sam i ja take prijatelje. Ali mi smo imali od komšije Huseina voćnjak. Da sam znao da nikad više voćke neće biti tako slatke kao tad, nikad ih nebi prestao jesti. Djeco pratite svoje snove i nemojte dati da vam ovaj svijet odnese tu vašu urođenu sreću...
Ja onako inače lonac svakom poklopcu, pa reče starcu. A dide šta smo mi skrivili sad.
Starac onako umivenim osmjehom, kao da se polio vodom u jutro nasmija se i nastavi pričati: Ehh djeco niste vi ništa skirivili, ali jedite taj sladoled da jednog dana nebi žalili. Znate djeco imao sam i ja do jučer jednu osobu sa kojom sam mogao da uživam sjedeći i tako kao vi zabavljajući se. Ali ta je osoba otišla u drugi park, kupila sladoled i čeka mene...
Ali dide pa hajte i vi u taj park, ako je to dole onaj posle mahale, mogu vas ja odvesti. Read more...

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Uvod u prezime

10 Pro 2012
(Reading time: 5 - 9 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

GRB Ovo je u meni tinjalo godinama, a onda sam odlučio istraživati, istraživati, istraživati...

Što se mene  osobno tiče, niti imam, niti ću imati neke koristi od ovoga. Pogotovo jer me moj vlastiti otac doslovno razbaštinio, pa od svojih Folnegovića nisam naslijedio ništa osim – prezimena?!   Pa zašto onda ovo radim?

Prmijetio sam da puno Folnegovića, pogotovo mlađih, ne poznaje dovoljno   svoju plemenitu  lozu, poneki čak ni svoju vlastitu rodbinu  u drugom i trećem koljenu.  A to nije dobro! Ovime što sada radim pokušat ću  otkriti  ne samo svoje podrijetlo, nego i povijest  svih obitelji  koji se  prezivaju  Folnegović.

Puno sam kontaktirao sa starijim osobama iz Slanovca i pokušat ću sastaviti  rodoslovno  stablo  Folnegovića  iz Donjih  Surepca, pa Gornjih Surepca , pa sve do Folnegović - Hulec  i  onih  koji  žive  u inozemstvu . U ovom prilogu bit će i fotogarfije starih kuća i stanovnika  koje ćete prepoznati kao Slanovčane.

Bude li u svemu ovome štogod netočno, molim da me kontaktirate ili mi pošaljete-email, pa da zajednički ispravimo netočne stvari, ali i sve nepravde koje su se kroz povijest događale Folnegovićima.

Od  znamenitih  ljudi  koji  su  rođeni  u Slanovcu,  najistaknutiji  je Fran Folnegović;  među  njima posebno  se ističu i svećenici: Ivan Folnegović,  rođen 1782.   u Čučerju  (zasad najstariji), bio župnikom Čučerja od 1810. do 1812., i Franjo  Folnegović,  rođen 1817., zaređen 1841., župnikovao  u selima kotara Taborskog i bio podarhiđakon istog kotara, umro 1885. Treći svećenik zvao se Nikola Folnegović, službovao u Vukovini, a bio je stric Frana Folnegovića.  Od Folnegovića, svećenikom je izvjesno vrijeme bio i moj vlastiti otac  Zvonimir Folnegović.  No, kako je imao problema s komunističkom vlašću, morao se odreći svog zvanja.

U Zagrebu je poslije II. svj. rata čitavo jedno novo stambeno naselje nazvano Folnegovićevim naseljem upravo po Franu Folnegoviću. Naš Fran je u Zagrebu kasnije dobio i ulicu. A u  Slanovcu, rodnom mjestu našega Frana Folnegovića, nekad aktivnog prosvjetnog, kulturnog i političkog djelatnika, nema nijednog znamena po kojem bi se dalo barem naslutiti da je taj čovjek našeg roda list!

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

WMD hosting

wmd dno