Srijeda 21 Listopad 2020

Pretraga

Utopija ili budućnost: Islandski auto na vodu

16 Ruj 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

island, automobil, na, voduIslanđani planiraju prvi na svijetu postati potpuno neovisni o fosilnom gorivu, te za pogon automobila, autobusa i brodova koristiti vodik iz brzih rijeka i malih vulkana. Prema mišljenju Braga Arnasona, profesora kemije na Sveučilištu Reykjavik poznatijeg među zemljacima kao “Profesor Vodik”, u ne tako dalekoj budućnosti autobuse, automobile i brodove na Islandu pokretat će elektromotori napajani iz “vodikovih akumulatora”, čiji će “ispušni produkt” biti – voda.

Za razliku od drugih zemalja koje razmišljaju o vodiku kao gorivu, Island ima šansu razviti pogonski sustav oslobođen ugljikova dioksida jer će električna energija potrebna za proizvodnju vodika iz elektrolize vode dolaziti iz hidro ili geotermalnih izvora, a ne iz nafte ili benzina. Islanđani će prvobitni izum testirati uskoro, kad će se na otočnim cestama pojaviti prva tri autobusa s pogonom na vodik. A da Arnason nije sanjar, svjedoči i podatak da se projektu pridružilo još devet velikih europskih gradova, među njima Madrid, Amsterdam i Hamburg. U igru su ušli i automobilski div Daimler-Chrysler, naftni kartel Shell i norveška kompanija Norsk hidro. Svi su oni investirali u novu kompaniju pod imenom “Islandska nova energija” i namjeravaju Island pretvoriti u laboratorij za tehnologiju za koju mnogi znanstvenici smatraju da “drži ključeve” energetskih potreba čovječanstva kad za pola stoljeća presuše izvori nafte.

Iako pokazatelji upozoravaju da je pogonska energija iz vodikovih akumulatora danas tri puta skuplja od klasične iz fosilnih goriva, pokazalo se da su oni isto toliko puta trajniji, a uskoro, kad se u potpunosti ovlada novom tehnologijom, ona će biti i bagatelno jeftina. Postoji, međutim, nekoliko tehničkih problema koje tek treba riješiti.

Prvi od njih je pitanje sigurnosti, jer njemački stručnjaci još uvijek imaju na pameti katastrofu cepelina koji je izgorio u eksploziji vodika u Hindenburgu 1937. godine. Međutim, stručnjaci tvrde da vodik nije ništa eksplozivniji od benzina i da je za katastrofu Hindenburga kriv požar na zapaljivu kosturu balona, a ne vodik. Skladištenje na pravi način najlakšeg elementa u svemiru sljedeći je problem.

Automobilski koncern BMW planira razviti tip automobila koji bi “tankao” tekući vodik, ali drugi proizvođači smatraju da je plin pod pritiskom “razumniji”. U svakom slučaju, spremnik mora biti pozamašan, a problem treba riješiti kako bi se omogućila vožnja autobusa, a posebice brodova koji moraju nositi rezerve goriva za dulje razdoblje.

 

slobodnadalmacija.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno