Ponedjeljak 10 Prosinac 2018

Pretraga

Blogovi

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tajne drevnih piramida

Nakon Bosne 'piramida' otkrivena još jedna i u Hrvatskoj?!

13 Ožu 2014
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hrvatska-piramidaAko je vjerovati izvješću koje je danas objavljeno u časopisu Digital Journal, nakon BiH i Hrvatska bi mogla dobiti svoju piramidu ili barem zanimljivu priču o misterioznoj građevini.

 

Ideja o postojanju intrigantnog arheološkog objekta temelji se na karti Dalmatinske zagore iz 1570. godine. Nacrtao ju je Šibenčanin Martin Kulunić Rota, a na njoj se jasno vidi struktura koju sam autor naziva 'Colina Piramide'. Pisac teksta, Alan Mandić iz tvrtke Secret Dalmatia koja organizira turističke ekskurzije po povijesnim lokalitetima, odlučio je nedavno istražiti mogućnost da se misteriozni objekt s karte krije pod brdom Zvonik u blizini mjesta Ostrogašica.

'Intrigiralo me je zašto bi itko na karti nacrtao piramidu... Je li to legenda?

Narodne priče? Nešto tako drevno da se više nitko ne sjeća?', pitao se Mandić.

'Nedavno sam istraživao povijesno područje Nevesta i Cere u samom srcu Zagore. Ovo je područje doživjelo dramatične promjene kroz povijest i sjedište je mnogih zanimljivih povijesnih mjesta. Moju pozornost posebno je privuklo selo Ostrogašica koje je nazvano po Ostrogotima koji su nekada vladali ovim krajevima. Iznenada, istražujući karte, vidio sam je...', objasnio je na stranicama Secret Dalmatia Mandić.

Topografska karta, nastavlja svoju priču osnivač kompanije, pokazuje vrlo strm brežuljak. Zove se Zvonik, a jedini zapisi o njemu mogu se naći na web stranici mjesta Nevest-Cera na kojoj se spominje srednjovjekovna utvrda na vrhu brda. Djelići slagalice sada su počeli oblikovati priču. Što drugo nego krenuti na putovanje na lokaciju?

Mandić nadalje priča kako je ekskurzija pokazala da brdo nije tako strmo kako se to činilo na kartama te da je najvjerojatnije prirodna formacija. No na njegovu vrhu otkrio je lijepo oblikovano kamenje. Iako je većina blokova nakon propasti utvrde raznesena, preostalo kamenje lijepo pokazuje konture drevne građevine usred koje se nalazila svojevrsna cisterna, vjerojatno za opskrbu vodom tijekom vojne opsade turske vojske.

Mandić zaključuje da je, ako je pronašao pravi lokalitet s karte, građevina ucrtana u 16. stoljeću ipak samo vojna konstrukcija koja se iz određene perspektive, sa svojim bedemima i stubama, mogla doimati kao piramida.

Kako god bilo, zgodna priča i lijepe fotografije nisu loša reklama za dijelove Hrvatske koji nisu označeni kao top destinacije, a ipak pružaju mogućnost avanturističkog istraživanja i uživanja u prekrasnim krajolicima daleko od uobičajene turističke vreve.

WMD hosting

wmd dno

Registracija

Zahvaljujemo Vam na registraciji!