Ponedjeljak 18 Veljača 2019

Pretraga

Blogovi

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Svemirski letovi

Čudni signali iz svemira

05 Tra 2017
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Radio teleskop

 

Naučnici tvrde: Čudni zvuci iz svemira stižu sa tri lokacije

Brzi radio-impulsi iz svemira zbunjuju naučnike još od vremena kada su ih prvi put detektovali prije 10 godina. Neki sugerišu da ti misteriozni impulsi mogu biti znak da vanzemaljci pokušavaju da komuniciraju s nama, ali takvih potvrda nema.

Zasad, pouzdano znamo samo to da potiču iz dubokog svemira. Brzi radio-impulsi su radio-emisije koje se javljaju povremeno i nasumično, zbog čega se teško detektuju i proučavaju. Potpuna je nepoznanica odakle tačno potiču i šta bi moglo da proizvede tako kratke i oštre signale.

Najbizarnije objašnjenje je da je riječ o vanzemaljskim porukama – kaže profesor Metju Bejls sa tehnološkog univerziteta Svinburn u Melburnu.

On je sa kolegama sa Nacionalnog univerziteta Australije detektovao impulse uz pomoć radio-teleskopa Molonglo postavljenog u blizini Kanbere.

Koristeći specijalne softvere koji filtriraju ključne informacije u izobilju podataka koje prikuplja moćni Molonglo, naučnici su otkrili moguće lokacije za tri brza radio-impulsa.

Sva tri su u dubokom svemiru, ali jedan od njih možda potiče iz jedne galaksije, piše Dejli Mejl.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, a daljim istraživanjima trebalo bi da otkrijemo odakle zaista potiču misteriozni signali.

preneseno sa
http://www.atvbl.com/naucnici-tvrde-cudni-zvuci-iz-svemira-stizu-sa-tri-lokacije/

 

 

 

 

 

Koristeći, specijalne, softvere, koji, filtriraju, ključne, informacije

                 

 

WMD hosting

wmd dno