Ponedjeljak 18 Ožujak 2019

Pretraga

Blogovi

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

TEST: CITROEN C6 2.2 Hdi Pallas

09 Kol 2009
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Predsjednička limuzina

 

CITROEN C6 2.2 Hdi PallasCitroen je oduvijek proizvodio avangardne automobile. Posebno se to odnosi na njihove najveće modele. Model DS (popularna „žaba“) u svoje vrijeme bio je automobil ispred svoga vremena. Avangardni dizajn, napredan prednji pogon, štedljivi i snažni agregati, ovjes kakav nitko do tada nije ponudio, svjetla koja prate zavoje i još mnogo drugih tehničkih detalja. Sve su to bili elementi koje nitko do tada nije ponudio.

Zbog toga su se s pravom francuski predsjednici ponosili svojim službenim automobilima kada bi im u goste dolazili visoki dužnosnici. Od „žabe“ do danas nije se puno toga promijenilo. Nedavno sam gledao na vijestima kako se sadašnji francuski predsjednik sa smješkom vozi u današnjem najvećem Citroenovom modelu C6. Kao nekada i danas se najveća Citroenova limuzina može pohvaliti mnoštvom tehničkih pikanterija.

Opširnije...

TEST: PEUGEOT 308 SW PREMIUM 1.6 THP 150

09 Kol 2009
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Od nekuda tako poznat

 

PEUGEOT 308 SW PREMIUMSjećam se kada je nakon predstavljanja 307-ice Peugeot predstavio karavansku inačicu svog kompaktnog modela u dvije varijante pod nazivom Break i SW. Break je bio skromnije opremljen i više je odgovarao kupcima kojima je trebala karavanska inačica zbog svoje praktične namjene. Iako je bio potpuno isti automobil, SW je sa svojim tada fascinantnim panoramskim krovom bio namijenjen sasvim drugačijoj publici.

Opširnije...

Ford Kuga 2.0 TDCI 4WD Titanium

26 Velj 2009
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

Lekcija iz stabilnosti

Svi veliki igrači već su tu. Trendovska klasa kompaktnih SUV-ova krcata je šminkerima lišenim ikakvih off-road ambicija, a budilica je napokon zazvonila i u Fordu. I to dosta kasno, rekli bismo, uzmemo li u obzir da su sve donedavno u rukama držali Land Rover. Doduše, pokušali su nam prodati Maverick i Explorer, no blago izmijenjeni američki modeli, sa svojim rastrošnim benzinskim motorima, na Starom kontinentu nisu imali nikakve šanse.

 

Neusporedivo više izgleda za uspjeh zato ima Kuga. Atraktivni dizajn jedan joj je od glavnih aduta, pogotovo u kombinaciji s ledeno bijelom metalik bojom i 18“ naplatcima, kakvima je dotjeran i testni primjerak. Drugi adut vidljiv je zavirimo li u tehničke specifikacije. Kuga je naime izrađena na C1 platformi koju među ostalima koristi i Focus, a o njegovim izvrsnim voznim karakteristikama pjevaju već i ptice na grani. No, krenimo redom...

Opširnije...

Test Novi - Hyundai Santa Fe 2.2 CRi

22 Sij 2009

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna


Prva generacija Santa Fea bila je Hyundaijeva karta za ulazak na SUV tržište i pokazala se dobrom alternativom skupljim vozilima tog tipa, no sa drugom generacijom popularnog modela Hyundai radi korak dalje i nudi više za manje.

Santa Fe

Kombinacijom oštrih te oblih linija Santa Fe nudi dobar kompromis između elegancije i agresivnosti. Dizajn prednjeg kraja koristi dizajnerske smjernice nove Sonate, bočna nakošena linija pridonosi dinamičnosti. Stražnji kraj otkriva svjetla koja su nakošena prema unutra i duboko zadiru u bok. Testni primjerak odlično nosi crno odijelo sa zatamnjenim prozorima iako bi netko rekao da je ta kombinacija više za ljude s ne baš prečistim dosjeom te da je jednostavno previše tamnih terenaca na cesti no jednom takvom SUV-u modernog dizajna teško da bi koja druga boja tako dobro stajala. 18 colni aluminijski naplatci te bočne kromirane zaštite pragova pridodaju dojmu ozbiljnosti.
Santa Fe

Interijer i oprema Santa Fea ostavljaju dojam skupljeg vozila. Crna, kožom presvučena, grijana sjedala i dvozonski kilma-uređaj se brinu za komfor putnika, a odlična zvučna izolacija blokira buku i pri maksimalnoj brzini. Jednostavna i pregledna armaturna ploča je osvijetljena blagoplavom svjetlosti kao i oznake svakog prekidača, oku ugodno i nenametljivo. Središnji greben sadrži serijski radio sa CD-playerom koji reproducira i MP3 zapis te radi odlično. Zanimljivi dodaci su digitalni kompas u središnjem retrovizoru te širokokutno ogledalo koje izlazi iz krova i pruža pogled na stražnju klupu tako da uvijek možete držati na oku one najmlađe.
Interijer

Dizelski agregat testnog modela izvlači 155 konjskih snaga iz zapremine 2.188 kockastih centimetara što je dovoljno da 2-tonski (1.928 kg) SUV postigne 100 kilometara na sat za 13 sekundi te krajnju brzinu od 180 km/h. Tvornički podaci govore da Santa Fe sa spomenutim agregatom troši u kombiniranoj vožnji 8.1 litru dizela, brojka koju je teže dostignuti. Na testu se je potrošnja u umjerenom režimu kombinirane vožnje kretala oko 10 litara dok kod vožnje gdje vam nitko od sigurnosnih organa neće pregledati kroz prste, nerijetko prelazi 13 litara. Vjerojatno bi rezultati potrošnje bili bolji da smo imali prilike voziti model opremljen ručnim mjenjačem. Kada smo već kod mjenjača, zamjerke idu relativno sporim, ali glatkim izmjenama. 5-stupanjska automatika ne prati mogućnosti agregata i samog automobila. Za agresivniju vožnju i pretjecanja je potrebno uzeti stvar u svoje ruke tj. gurnuti ručicu mjenjača udesno i manualno odabrati stupanj prijenosa.
2.2 CRDi VGT
Na cesti Santa Fe prolazi zavoje i pri većim brzinama vrlo uvjerljivo i stabilno. Karoserija je razmjerno kruta i nema nenadanih ljuljanja i „lovljenja auta po cesti“. Masa i visina se osjeti tek kod naglih promjena smjera tj. brzim prolaskom kroz s-zavoje, ali ništa zabrinjavajuće. Upravljački mehanizam pruža dobar osjećaj te je odlično odmjerena težina okretaja. Uglavnom vrlo dobro odmjeren SUV koji se može nositi sa dosta manjih limuzina po otvorenoj cesti.
Santa Fe

Makadam, šumski putovi te pokoji izlazak s istih Santa Feu nije stran. Iako bez blokade diferencijala i reduktora ne možemo očekivati da ćemo proći ekstremne off-road staze, ali za pokoji izlet van ceste na blatnjav teren neće završiti zvanjem vučne službe ili najbližeg iskusnog traktoristu da vas izvuče nazad na cestu. Na automatsku raspodjelu sile na sve kotače možemo utjecati tipkom 4WD Lock. Do 50 km/h sa uključenim 4WD Lock-om raspodjela sile je 50% na prednje i 50% na stražnje kotače.
Santa Fe

Većina današnjih SUV vozila vrlo rijetko ili nikada neće vidjeti putove koji nisu presvučeni asfaltom i ljudi ih kupuju zbog veličine i osjećaja sigurnosti te isticanja. Santa Fe je sposoban za sve navedeno, prostran je, dobro opremljen ne previše skup (327.493 kuna) za to što nudi, a uvijek zakači pokoji pogled pun zavisti.
Tehnicki podaci

Danijel Vrbanec

auto-info.hr

Citroën C5 Tourer 2.2 HDi

21 Pro 2008

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
Manje litara, više stila

PEUGEOT 207 SW

Koliko li se samo Citroën u prošlosti namučio sa C5! Prva generacija bila je vizualno posve nezanimljiva, a karavan se, još ako je bio u crnoj boji, lako mogao zamijeniti za mrtvačka kola. Jedino dobro u svemu tome bilo je to što se od nasljednika nije očekivalo previše. Dovoljno je bilo tek malo finese, samo mrvica francuskog šarma, pa da ga se proglasi boljim od izvornika. Ono što je uslijedilo ostavilo je automobiliste bez riječi. Cijeli svijet u nevjerici je promatrao novog Citroënovog ljepotana koji se iz ružnog pačeta pretvorio u najljepšeg labuda. Karavan po pitanju atraktivnosti dostojno stoji uz bok limuzini i bez dvojbe je jedan od najprivlačnijih, ali i najudobnijih na tržištu.

 

Opširnije...

WMD hosting

wmd dno