Vojna tehnologija

ŠOKANTNO OTKRIČE

23 Svi 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Truju nas ratni metali

  teski_metali 
'Ratni metali' koji su se zbog granatiranja i druge upotrebe oružja zadnjih 20 godina taložili u tlu, hranom i vodom dospjeli su u organizme stanovnika istočne Slavonije. Mogu prouzročiti razne bolesti, pa i nastanak karcinoma.
Pokazalo je to opsežno petogodišnje istraživanje "Utjecaj ratnih zbivanja na zdravlje stanovništva istočne Hrvatske", čiji je voditelj prof. dr. sc. Dinko Puntarić sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo i u kojem je sudjelovalo oko 400 ispitanika.
Gotovo kod svih Slavonaca koji su sudjelovali u istraživanju pronađene su povišene količine metala, poput vanadija, aluminija, kroma, titana, arsena, kobalta, nikala i cinka. Povišena koncentracija tih metala pronađena je u kosi, urinu i krvi. Koncentracija titana bila je i deset, vanadija i aluminija 17, a tirona i do 80 puta veća od koncentracije dopuštene u europskim zemljama.
Najugroženiji su oni stanovnici istočne Hrvatske koji su u ratno doba bili djeca, odnosno imali manje od 14 godina.
"Danas su to ljudi stariji od 30 godina koji su u vrijeme rata bili u rastu i razvoju i razumljivo je da su se kod njih metali brže i lakše apsorbirali u organizam. U njihovoj krvi, urinu i kosi mnogo je više povišenih elemenata", kaže za Večernji list dr. Marija Jergović, suradnica na projektu.
Od plućnih bolesti do karcinoma
Iako ovim istraživanjem to još nije potvrđeno, sumnja se da navedeni metali mogu uzrokovati čitav niz bolesti – od plućnih, preko kožnih, bolesti srca i perifernog živčanog sustava sve do karcinoma.
Zbog visoke cijene se rijetko testira prisutnost metala u organizmu, a prof. Puntarić ističe da se još uvijek ne može povezati veća koncentracija metala s čestim bolestima.
Istraživanje je rađeno u Đurđenovcu, Našicama, Čepinu, Vladislavcima, Dalju, Osijeku i Bijelom Brdu.
izvor
danas.hr
www.net.hr
istrazivanje,radeno,plucne,bolesti,karcinom

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment