Putnički brodovi

SPLITSKI SKVER I RESTRUKTURA

01 Ožu 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
skvernovog vlasnika splitskog škvera čeka provedba restrukturiranja
Debeljak: Iz Brodosplita mora otići više od 500 kancelarijskih radnika
Nakon što je brodogradilištu „Brodosplit“ Europska komisija ukinula embargo na izgradnju brodova, na potezu je Tomislav Debeljak, direktor samoborskog DIV-a, tvrtke koji bi mogla postati novim vlasnikom brodogradilišta.
Ako DIV-u pođe za rukom postati vlasnikom najvećega brodogradilišta na istočnom Jadranu, a za to prvo mora osigurati kvalitetna bankovna jamstva od 100 milijuna eura, novoga vlasnika čeka provedba programa restrukturiranja.Prema usvojenom dokumentu, 500 radnika splitskog škvera je prekobrojno, što je jedna od obvezujućih stavki programa u smislu smanjenja proizvodnog kapaciteta. Vlasnik DIV-a Debeljak istaknuo je kako se višak odnosi na sektor administracije.
-Kao kompenzacijsku mjeru u obvezi smo smanjiti broj radnika za 21 posto, a to je malo više od 500 radnika. Odmah naglašavam da prema programu restrukturiranja proizvodnih radnika, dakle onih direktno vezanih uz proizvodnju broda, od projektanata do hala i navoza, nema viška.
60 milijuna kuna za otpremnine
Brojka od 500 radnika uglavnom se odnosi na administraciju, kadrovske, pravne i neke druge kancelarijske te prateće službe. Naravno, među 500 djelatnika višak su i oni koji su došli u neke više godine života, kao i oni radnici koji nisu skloni radu. Za radnike koji budu napustili brodogradilište predviđene su stimulirajuće otpremnine. Iz tekućeg poslovanja „Brodosplita“ osigurat će se ukupno 50 do 60 milijuna kuna za otpremnine. U roku od 12 mjeseci nakon preuzimanja brodogradilišta, u više etapa 500 radnika bi napustilo brodogradilište - pojasnio je Debeljak.
Pojašnjenja radi, treba reći kako su tzv. kompenzacijske mjere zapravo kaznene mjere Europske komisije zbog nedopuštenih subvencija koje je „Brodosplit“ prijašnjih godina primao. Zadnje dvije godine brodogradilište ipak posluje bez subvencija. „Brodosplit Grupa“ broji oko 3600 radnika, od čega je njih oko 1700 proizvodnih.
Šegvić: Viška ima, ali ne toliko
S druge strane, Zvonko Šegvić, član Nadzornog odbora brodogradilišta i predsjednik Nezavisnog sindikata, izrazio je skepsku prema brojci viška radnika.
-Ne znam o čemu se radi, niti takve stvari želim komentirati. Mislim da neki nisu dobro upoznati s brojkama, pa ni s podatkom da je iz brodogradilišta prirodnim odljevom otišlo oko 360 ljudi. Viška možda ima, ali ne koliko Debeljak govori. S obzirom na najavljene ugovore, škveru će nedostajati radnika u svim proizvodnim procesima - kazao je Šegvić.

IZVOR

napisao

Denis Krnic

izvor

www.slobodnadalmacija.hr

 

moje misljenje

segvic kaze da nema toliko viska radnika,evo malo matematike ima 3600 radnika od toga je 1700 proizvodnih a 1900 kancelarija pa di to ima,ako i otpusti 500 kancelarijskih radnika opet ima previse,zanima me ko radi brod kancelarija ili proizvodni radnik,ako tribas nacrt imas specijalizirane agencije koje to rade nece svi oni radit nacrte,kod privatnika na 500 radnika ide 5 kancelarijskih sluzbenika.

miro-sinj

brodosplit.brod,sindikat,europska komisija,vlasnik

 


O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment