''Teorije'' zavjere

NASA.Naseljeni pleneti?

24 Svi 2018
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

planet cosmos3

NASA otkrila naseljive planete sa godišnjim dobima koje kriju vanzemaljski život

Tim NASA-inih naučnika je otkrio na desetine potencijalno naseljivih planeta sposobnih za održavanje vanzemaljskog života i atmosferskih sezona koje podsjećaju na one na Zemlji.
Iznenađujuće otkriće daleko izvan solarnog sistema je uzbudilo NLO lovce širom svijeta.

Istraživači u Astrobiološkom centru alternativnih Zemlji u Riversajdu, na Univerzitetu u Kaliforniji (UCR), sada razvijaju alate za otkrivanje biopotpisa na udaljenim egzoplanetama.


Naučnici su iznjeli svoje nalaze u časopisu Astrophysical Journal Letters, pod naslovom “Atmosferska sezonalnost kao biopotpis egzoplanete.“

Oni će nastojati da pretraže planete sa svemirskim teleskopima nove generacije koji mjere atmosferske sastave planeta udaljenih mnogo svjetlosnih godina.

Prema rječima vodećeg autora Stefani Olson, atmosfera je jedan od najperspektivnijih otisaka pristiju života na ovim vanzemaljskim svjetovima.

Ona je rekla: “Atmosferska sezonalnost je obećavajući biopotpis jer je ona biološki modulirana na Zemlji i verovatno će se to desiti u drugim naseljenim svetovima.“

“Donošenje zaključka o životu na osnovu sezonalnosti ne bi zahtjevalo detaljno razumjevanje vanzemaljske biokemije, jer se javlja kao biološki odgovor na sezonske promjene u okruženju, a ne kao posledica specifične biološke aktivnosti koja bi mogla biti jedinstvena za Zemlju.“

U radu su naučnici pregledali cikličnu formaciju i uništavanje plinova kao što su kisik, ugljen-dioksid i metan tokom godišnjih doba.

Slično su istakli i modelirali atmosfeske fluktuacije kisika na potencijalno naseljivim planetama sa niskim sadržajem kisika.

Nalazi su postignuti uz pomoć finansiranja od strane NASA-inog Instituta za astrobiologiju.

, iz NASA-inog postdoktorskog programa na UCR, istakao je značaj preciznih merenja.

Ovaj stručnjak za svemir je rekao da su kolekcije dvoznačnih podataka iz čitave galaksije jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju naučnici koji su u potrazi za vanzemaljskim životom.

On je rekao: “Zaista je važno da sada precizno modelujemo ovakve vrste scenarija, tako da svemirski i zemaljski teleskopi u budućnosti mogu biti dizajnirani tako da identifikuju najperspektivnije biopotpise.“

“U slučaju ozona, trebali bi nam teleskopi da uključimo ultraljubičastu sposobnost da ih lako otkrijemo.“

Stručnjak je dodao da je prisustvo kisika i metana na ovim vanzemaljskim svjetovima “obećavajući biopotpis,“ ali postoje načini da se oni proizvedu prirodno bez potrebe za životom.

Međutim, Timoti Lajons, profesor na Odeljenju za zemljane nauke na UCR, istakao je da rad fundamentalno unapređjuje potragu za životom na udaljenim svjetovima.

On je rekao: “Posebno smo uzbuđeni zbog mogućnosti karakterizacije fluktuacija kiseonika na niskim nivoima koje bismo očekivali da pronađemo na ranoj verziji Zemlje.“

“Sezonske varijacije, otkrivene ozonom, bile bi najbrže otkrivene na planeti poput one kakva je Zemlja bila pre više milijardi godina, kada je većina života još uvek bila mikroskopska i počivala u okenaima.“

Dr Olson je slično ostala pozitivna da bi dalja zapažanja o atmosferi ovih planeta mogla obezbediti napredak ka “karakterizaciji“ biopotpisa koji ukazuju na život van Zemlje.

preneseno sa
http://webtribune.rs

za,život,na,koji,ukazuju

    

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment