Terminator stvarnost ili fikcija?

09 Svi 2016
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

terminator1

 Pozdrav svima,

evo da malo pokrenemo ovo poprilično tiho mjesto u zadnje vrijeme sa pričom o projektu mladog inženjera i mog dragog prijatelja Josipa Juretića iz Zagreba. Upoznali smo se prije par mjeseci i nisam mogao vjerovati čime se sve ovaj entuzijast bavi. Naime, kako mi je priznao dugo je kalkulirao o tome da li da mi pokaže svoj rad ili ne? Čim je zucnuo na kakvom projektu radi, napravio sam strašni pritisak koji je rezultirao ovim kratkim videom, ali i galerijom u kojoj možete vidjeti kako je nastao terminator o kojem ustvari i pišem. Naravno, ja ću Vam laički prenjeti stvari koje sam tek počeo otkrivati, a obečajem da ćemo snimiti jedan pravi intervju sa Josipom u kojem ćemo u potankosti pokušati uči u umjetnu inteligenciju, kvantnu mehaniku i probleme teorijske matematike koji predstavljaju popriličan izazov u gradnji umjetne inteligencije U.I. Tu naravno postoji i cijeli niz etičkih načela kada govorimo o razvoju U.I. koji bi se morali ugraditi u kod, ali da li onda imamo stvarno samostalnu U.I. ili tek malo bolje napisan program koji ustvari nema svoju svijest i ne može sam donjeti nikakve odluke koje bi mogle naštetiti bilo kom živom obliku. Naime ovaj dio pišem potaknut jednim razgovorom gdje me Josip pitao nešto tipa:"Kaj misliš da ISIL napravi par ovakvih mašina od kelvara nabrije ih na ljude i postavi u neke veće svijetske gradove naoružane do zuba"!  Hmm, baš mi i nije neka draga ideja, ali kada sam vidio tvog stvora, onda sam pomislio, pa stvarno, ko bi ga vrag zaustavio da krene u pohod na ljude. I ovo uopče nije benigna tema, Skynet uopče nije nebitna tema iz fikcije, jer i sami znate da američka vojska več danas raspolaže inteligentnim naoružanjem koje raspoznaje "dobre od loših" momaka na bojišnici. Šta ako to jedan dan sve poludi i okrene se protiv nas. Da li možemo imati spreman odgovor?

Možda zasada i da, ali kroz nekih 10-20 godina permanentnog razvoja i rada na procesorima koji će imati ipod 4nm čip, ovaj se naime očekuje kroz najviše 3-4 godine. Što je ta veličina bitna, pa sa njom probijamo staničnu membranu i možemo manipulirati sa DNK. Zamislite da se svi rakovi izljeće pomoču par nanobotića ubruzganih u vas. I to je realnost za nekih možda cca 10-ak godina. Što mislite zašto medicina ne traži više nove lijekove protiv raka? Jednostavno moraju pričekati da proizvodni proces dođe na ovaj nivo. Tu će se u toj novoj industriji otvoriti hrpetina radnih mjesta za koje mi još nemamo pojma, a biti će integracija između medicine i informatike, matematike, fizike i svih ostalih znanosti koje će u međusobnoj interakciji tražiti odgovore na gotovo sve nama poznate boleštine. Ali, tu se javlja i ogroman prostor za uprskati stvari, jer ovakva tehnologija nam otvara i one loše i katastrofalne mogućnosti za uništenje, a vjerujte mi, to je prilika koju će mnogi htjeti iskoristiti.

Pa da sad ne duljim prepustiti ću vas videu našeg terminatora i glavne zvijezde ovog članka, a tu je i jedna najava filma koji se baš bavi ovim temama, pa se malo zamislite nad našom budućnosti ....

Zvijezda večeri

 

Najava

 

Mala galerijica fotografija razvoja naše zvijezde večeri...

 

terminator1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terminator

 

terminator2

 

terminator3

terminator4

 

terminator5terminator6

terminator7

 

face na kojem možete saznati i vidjeti više o temi:

https://web.facebook.com/cyberdynerobotics/?fref=photo

 

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment