Srijeda 17 Srpanj 2019
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ISTRAŽUJEMO - Kako izbjeći plaćanje kazni

26 Velj 2009
(Reading time: 4 - 7 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Veliko istraživanje portala www.4kotaca.net na temu anti radarskih sustava


Jammeri jači od policije

U garaži zagrebačkog elektroničara Ivana Rukavine nastao je najbolji ometač policijskih lasera na svijetu koji vam za 2500 kuna nudi potpunu zaštitu od laserskih „pištolja“...
var so = new SWFObject('/player.swf','mpl','480','384','9'); so.addParam('allowscriptaccess','always'); so.addParam('allowfullscreen','true'); so.addParam('flashvars','&file=/portal/video/test/Laser_interceptor_final.flv&skin=/nacht.swfℑ=/portal/video/test/Laser_interceptor_final.jpg'); so.write('wiki_player');
Drakonske kazne koje su na snagu stupile u lipnju prošle godine, ogroman su teret i opterećenje osiromašenim džepovima hrvatskih vozača. Prekoračite li ograničenje brzine za 50 km/h na otvorenoj cesti, što uz moderne automobile, i ograničenja brzina koja datiraju iz 50-tih godina prošlog stoljeća, doista nije problem, državni budžet morati ćete napuniti sa 2000 kuna, odnosno gotovo polovicom prosječne hrvatske plaće.

Ipak, i tome ima lijeka, uputio nas je Ivan Rukavina, inženjer strojarstva i pasionirani elektroničar, koji je prije točno 12 godina izradio prvi prototip „jammera“, odnosno ometača policijskih mjerača brzine. Prva izvedba bila je glomazna i nespretna, te je zauzimala gotovo čitav poklopac motora. Današnja, sedma generacija Laser Interceptora, kako je Ivan nazvao svoj proizvod, manja je od kutije cigareta, deklarirana je kao parkirni senzor, te ju je moguće ugraditi bez ikakvih zahvata na limariji automobila. Doduše, jammer nije neprimjetan, no zbog funkcije parkirnog senzora, nije ga potrebno skrivati.Sustav se sastoji od dva prijemnika koja se ugrađuju u branik, centralne jedinice koja je skrivena u automobilu i prekidača kojim se aktivira sustav. Kako radi Laser Interceptor? Jednostavno, ugrađeni laserski prijamnici primaju infra crveni signal s policijskog pištolja (lasera) te ga, zavisno o tipu mjernog uređaja brzine vozine, „zbune“ brojnim impulsima putem infra crvene zrake. Mjerni uređaj, odnosno policijski pištolj, tako veliku količinu podataka ne uspijeva obraditi, i korisniku uređaja, u našem slučaju policijskom djelatniku, javlja kako je mjerenje neuspjelo. Ništa neuobičajeno, jer su uređaji koje koristi hrvatski MUP zastarjeli i prilično neprecizni.

Kod laserskih mjerača brzine policajac može ciljati određeno vozilo za razliku od klasičnog radara. Laserska zraka je vrlo uska, promjer zrake na 100m je svega 25cm, tako je moguće selektivno izmjeriti brzinu bilo kojem vozilo u koloni, a ne samo prvog kao kod klasičnog mikrovalnog radara. Udaljenost na kojoj laserski mjerači mogu izmjeriti brzinu ovisi o tipu "lasera" i kreće se od 300 do 1500m u idealnim uvjetima.Što je vozilo dalje to je teže izmjeriti brzinu, zbog toga što se vrlo mali dio laserske zrake vrati u "laser". Najveći dio reflektira se sa registracijske pločice, ali i ostali dijelovi vozila reflektiraju laserske zrake. Tako utječe oblik i boji vozila. Što vozilo ima više ravnih i svijetlih površina domet "lasera" je veći. Hrvatska policija koristi četiri modela LIDAR-a: LTI Marksman 20.20, Multanova Star-Laser, Robot TraffiPatrol i Fama Shoot III.

Moderniji mjerni uređaji mogu prepoznati kada ih se ometa određenim vrstama jammera, te korisniku javljaju grešku E14 (JAMMED, u prijevodu – ometanje). Takvu situaciju svi proizvođači jammera nastoje izbjeći, jer vozač auta riskira kaznu od 2000 kn u Hrvatskoj do 2000 eura u Austriji za korištenje ometača policijskog lasera. Kod ometanja Laser Interceptor jammerom, mjerni uređaj najčešće izbacuje pogreške E11 (nepotpuno mjerenje) ili E12 (neprecizno mjerenje), pa s razlogom slovi za najbolji uređaj na tržištu. S time se složio i neovisni tim američkih stručnjaka, sačinjen mahom od umirovljenih policijskih djelatnika i elektroničara, koji svake godine provode testiranja svih dostupnih jammera na svim mjernim uređajima u upotrebi diljem svijeta.Cijena jammera iznosi 350 eura, što znači da se on isplati već nakon dvije kazne za prebrzu vožnju. Nakon što ste se zaštitili od laserskih pištolja, preostaju vam klasični radari i presretači opremljeni TraffiVision sustavom. Za zaštitu od radara potrebno je kupiti radar detector. Oni su, doduše, prilično skupi i upitna je njihova fukncionalnost, jer registriraju radare koji se nalaze direktno ispred njih. U slučaju kada je radar postavljen iza oštrog zavoja, radar detector ga registrira tek kada je prekasno.

Protiv presretača lijeka nažalost nema, pa ćete morati oči držati otvorene i brzinu smanjiti na granicu tolerancije (150 km/h). Ipak, ako dobijete kaznu za prebrzu vožnju, uvijek vam ostaje mogućnost ulaganja žalbi te nada da će vaš predmet dogurati do zastare. Moguća je i zamjena kazne za “rad za javno dobro” ili pak izdržavanja zatvorske kazne. Na vama je samo da odlučite!Cilj ovog članka nije varanje policijskih djelatnika ili pravnih ustanova Republike Hrvatske, no željeli smo pomoći vozačima koji uživaju u brzoj vožnji i požele ponekad pritisnuti papučicu gasa na svom automobilu bez straha od astronomske kazne za brzu vožnju. Vozite sigurno i uživajte u vožnji!

Kako rade laserski “pištolji”?

Laserski mjerači brzine rade na valnoj dužini 904nm odašiljući kratke snažne svjetlosne zrake. U pola sekunde koliko maksimalno traje mjerenje pošalje od 50 do 250 zraka ovisno o tipu uređaja. Te zrake reflektiraju se od vozila i u manjoj mjeri vraćaju se u "laser". Iz vremena koje je potrebno da se laserska zraka vrati može se odrediti udaljenost do vozila, a iz razlike udaljenosti u vremenu dobije se brzina.
Kod laserskih mjerača brzine policajac može ciljati određeno vozilo za razliku od klasičnog radara. Laserska zraka je vrlo uska, promjer zrake na 100m je svega 25cm, tako je moguće selektivno izmjeriti brzinu bilo kojem vozilo u koloni, a ne samo prvog kao kod klasičnog mikrovalnog radara.

Udaljenost na kojoj laserski mjerači mogu izmjeriti brzinu ovisi o tipu "lasera" i kreće se od 300 do 1500m u idealnim uvjetima. Pošto je laserska zraka svjetlost na nju utječu vremenski uvjeti.
Jedan od presudnih faktora je faktor refleksije "mete" što je on veći to je i domet uređaja veća.
Policajac najčešće cilja registarsku pločicu, jer se od nje najbolje reflektira laserska zraka. Ponekad cilja neke druge dobro reflektirajuće površine kao npr."far" tako da nije dosta zaštititi samo registarsku pločicu.


NE PLAĆAJTE KAZNE, ŽALITE SE!

Prije plaćanja kazne za počinjen prekršaj, valja iskušati sve pravne mogućnosti koje su vam na raspolaganju. Novčanu kaznu uvijek možete zamijeniti za „rad za opće dobro“, ili pak odsluženje zatvorske kazne. Donosimo vam tri primjerka žalbi, koje vas potencijalno mogu spasiti od drakonskih iznosa novčanih kazni.

PRIMJERI ŽALBI ZA KAZNE ZA PREKORAČENJE BRZINE


LASERSKI PIŠTOLJI U HR
Robot TraffiPatrol
Najčešći mjerač brzine kod hrvatskih policajaca. Očitava brzine do 320 km/h na udaljenosti od 10 do 600 metara s preciznošću od +/- 2 km/h.
Multanova Star-Laser
Identičan uređaj kao TraffiPatrol, samo nosi brand Multanove. Vrlo jednostavan za ometanje s jammerima, pa polako izlazi iz uporabe.
Fama Shoot III
Laserski mjerač koji je opremljen kamerom koji može napraviti fotografiju ili video zapis vozača u prekršaju. Uređaj ima domet od 1800 m te hvata prekršitelje do 320 km/h.
LTI Marksman 20-20
Uređaj se na tržištu pojavio 1993., može očitati brzine do 320 km/h na udaljenosti od 30 do 2500 metara. Relativno čest kod naših policajaca.


GREŠKE KOJE JAVLJAJU POLICIJSKI LASERI

E10 – Meta je predaleko
E11 – Nepotpuno mjerenje
E12 – Neprecizno mjerenje
E13 – Meta je preblizu
E14 – Ometanje mjernog uređaja

KAZNE ZA KORIŠTENJE JAMMERA I RADAR DETEKTORA

U većini europski zemalja uporaba jammera i radar detektora zakonom je zabranjena. Kazne su prilično visoke, a riskirate ioduzimanje vozila. Ukoliko vam pronađu radar detektor ili jammer u vozilu, u Hrvatskoj plaćate 2000 kuna kazne. Za isti prekršaj u Sloveniji morate izbrojati 2000 eura, dok će vam austrijski policajci, uz kaznu od 2000 eura, oduzeti automobil, naplatiti troškove izvanrednog tehničkog pregleda i troškove ležarine vozila do tehničkog pregleda.

POJMOVNIK

JAMMER - ometač mjernog uređaja za brzinu kojeg koristi policija. Slanjem brojnih impulsa prema mjernom uređaju sprečava ga u očitanju brzine vozila

RADAR DETEKTOR – uređaj koji detektira policijske radare. Upitna njihova korisnost jer rade samo kada se radar nalazi ravno ispred njih ili pod minimalnim kutem. Najbolji uređaji su Valentine V1 (800 EUR) i Bell STI-R (1500 EUR)

LASERSKI PIŠTOLJ – uređaj koji infracrvenom zrakom koja se odbija od ravne plohe na vozilu (najčešće registarske oznake), mjeri brzinu kretanja vozila. U Hrvatskoj su najčešći Robot TraffiPatrol, Multanova Star-Laser i LTI Marksman 20.20

RADAR – uređaj koji očitava brzinu vozila u dolasku pomoću radio i elektromagnetskih valova. Laserski pištolji su ga gotovo istisnuli iz uporabe, no u Hrvatskoj se koristi na lokalnim cestama. Najčešći su Multanova 6F i Rudi Čajavec
IZVOR:
www.4kotaca.net

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno