Ekologija

'Izumio sam motor koji pokreće voda i grijalicu na vodenu paru'

09 Lis 2012

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
motor_na_vodu

Inovatori tvrde da nije posrijedi nikakav trik jer njihov motor zaista u potpunosti pokreće voda.

Poznati brodski inovator Ivan Jakobović predstavio je još dva u nizu od tridesetak svojih inovativnih dostignuća. S kolegom Darkom Samardžijom iz brodske Industrijsko-obrtničke škole dovršio je rad na projektima motora te grijalice na vodu. Inovatori tvrde da nije posrijedi nikakav trik jer njihov motor zaista u potpunosti pokreće voda. Nije, kažu, riječ o HHO sustavu po principu vodika.

 

Ovo je nešto zaista novo. Znamo da se vodik koristi kao gorivo koje ima najveću energetsku vrijednost, ali može se iskoristiti i voda. Riječ je o jednoj fazi pregrijane vodene pare i kavitaciji vode, pojavi kojom se iz vode dobiva velika količina energije. HHO sustav izbjegavamo jer je plin koji se njime proizvodi suh i eksplozivan, ali u kombinaciji sa sustavom kavitirane vode on daje izvrsne rezultate – kaže Jakobović, koji je motor testirao na svom traktoru. Za tri dana potrošio je, kaže, samo nekoliko litara nafte i uštedio 80 posto goriva. Da bi se motor na vodu pokrenuo, potrebno mu je samo jedan posto benzina i aditiva, a ima široku primjenu, tvrde njegovi tvorci. Tko ga se boji ugraditi u auto, može ga koristiti za kosilicu, agregat ili druge uređaje koji ne zahtijevaju velika financijska ulaganja. Isto se odnosi i na grijalicu na vodu. Riječ je o uređaju sličnom uređaju za zavarivanje na vodu, koji je Jakobović već predstavio, samo što je ovaj prilagođen za grijanje velikih poluotvorenih prostora poput terasa ugostiteljskih objekata, a može se koristiti i u plastenicima. Dosad su se uglavnom koristile grijalice na butan-propan, koje su preskupe i neekonomične.

Bez spremnika vodika

– Na ovaj način nastala vodena para u zraku kondenzira čestice prašine i dima i spušta ih na zemlju. Naša grijalica radi na principu elektrolize vode, ima jednak utrošak energije kao žarulja od 200 W, a energetska moć joj je tolika da može grijati 150 kvadrata prostora. Uz to je i sigurna jer nema spremnika vodika – tvrdi Samardžija. Pojedini dijelovi grijalice atestirani su, ali još nisu stigle sve dozvole da bi izumi mogli izaći i na tržište. Razlog je, tvrde brodski inovatori, to što su “njihove ideje konkurencija klasičnim sustavima grijanja pa je papirologija odmah komplicirana.”

 

izvor: vecernji.hr