Petak 18 Siječanj 2019

Pretraga

Blogovi

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vojni brodovi

Kanada obustavila program JSS

21 Pro 2008
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kanadski program projektiranja i gradnje tri višenamjenska transportna broda (Joint Support Ship - JSS) obustavljen je kad su preostala dva ponuđača predala svoje konačne ponude, iz kojih nije bilo moguće izvesti zajednički nazivnik, čime je natječaj poništen. Vijest o poništenju natječaja objavljena je krajem kolovoza ove godine.

 

Neimenovani izvori navode da su tvrtke ThyssenKrupp Marine Systems Canada Inc. i SNCLavalin ProFac Inc. predale ponude, koje su za 660,8 milijuna dolara bile više od planiranih proračunom od 1,72 milijarde američkih dolara. Razloge za tako visoku cijenu projektiranja i gradnje transportnih brodova moguće je pronaći u specifičnoj strukturi predloženih ugovora. Kanadsko ministarstvo obrane, prilikom izdavanja zahtjeva, navelo je ugovorne klauzule koje su rezultirale prenošenjem rizika na izvođača, a odnose se na visok udio industrijskog offseta, mogućnost izmjene tehničkih karakteristika tijekom projektiranja i politiku kupovine domaćeg proizvoda. Nadalje, cijena čelika i drugih sirovina potrebnih za gradnju brodova značajno je porasla u odnosu na lipanj 2006., kada je Kanada i službeno objavila zahtjev za ponude.

Kanadska ratna mornarica nije imala veći program nabave plovila od sredine 1980-ih, kada su nabavljane fregate klase Halifax. Sada kada je program JSS i službeno okončan, mornarica bi trebala odlučiti kojim putem krenuti te iznaći način zamjene dvaju brodova namijenjenih nadopuni klase Protecteur u planiranom vremenskom okviru 2012.-2016.

Navodi se kako su visoki dužnosnici programa nabave transportnih brodova nedavno posjetili nizozemsku tvrtku Schelde radi razgovora o desantno-jurišnom brodu (LPD) klase Rotterdam. Tvrtka Schelde je bila dio tima SNCLavalin ProFac u programu JSS kao glavni projektant ponuđenog plovila, no u kasnijoj fazi se odlučila povući iz tima. Visoki industrijski dužnosnici upućuju na mogućnost da kanadska mornarica razmatra projekt višenamjenskog broda (MRV - dio programa Protector) namijenjenog mornarici Novog Zelanda, koji je projektirala nizozemska brodograđevna tvrtka Merwede Shipyard.

Rok za ulazak prvog višenamjenskog transportnog broda JSS u operativnu službu kanadske ratne mornarice bio je predviđen za početak 2012. te je vrlo vjerojatno da će pri nabavi alternativnih plovila biti glavni kriterij. Kanadska bi mornarica trebala i službeno objaviti modificirane taktiko-tehničke zahtjeve tijekom 2009. za već postojećim dizajnom kako bi se program JSS nastavio što prije.

M. PTIĆ GRŽELJ

WMD hosting

wmd dno