Nedjelja 24 Veljača 2019

Pretraga

Blogovi

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Do 2025. svi automobili bit će hibridni ili električni

15 Ruj 2009
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
hibridni, automobili, elektro, automobili
Prelazak na alternativne izvore goriva poput vodika ili na primjer elektromotora u budućnosti će biti sve veći
Cijena eurosupera 95 u Hrvatskoj iznosi gotovo osam kuna po litri, a po sličnoj cijeni, pa čak i višoj, gorivo se prodaje i u ostatku Europe. Istodobno strogim ekološkim mjerama želi se smanjiti emisija štetnih plinova u atmosferi. Visoke cijene nafte sigurno neće drastično padati, a očekuje se uvođenje još strožih ekoloških uvjeta kako bi se usporilo globalno zatopljenje. Zato potražnja za automobilima s hibridnim motorom raste iz godine u godinu, a stroži zakonski propisi istodobno tjeraju automobilsku industriju na traženje novih rješenja.
Hibridni automobili koji se pokreću kombinacijom klasičnoga goriva i električne energije, poput popularne »toyote prius« danas nisu nikakva novost, ali zato bilježe sve veći uspjeh na tržištu automobila.
To potvrđuje i istraživanje Središta za automotivna istraživanja (CAR) na Višoj stručnoj školi u Gelsenkirchenu provedeno prošle godine u Njemačkoj, prema kojem će u Europi do 2025. svi novi automobili biti na hibridni pogon ili struju...

Opširnije...

Chevrolet Volt - Forma slijedi funkcionalnost

21 Sij 2009
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dizajn produkcijskog Volta naslanjao se na originalni konceptni model predstavljen 2007. godine na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu. Aerodinamičnost ima vrlo značajnu ulogu u povećanju voznog dosega, pa su GM-ovi dizajneri za produkcijsko vozilo kreirali aerodinamički vrlo učinkovit dizajn. Mnogi elementi dizajna preuzeti su s konceptnog modela na produkcijski Volt, uključujući zatvorenu prednju masku, sportski izgled, dizajn stražnjeg dijela, vanjske retrovizore itd.

 

Dizajn produkcijskog Volta naslanjao se na originalni konceptni model predstavljen 2007. godine na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu. Aerodinamičnost ima vrlo značajnu ulogu u povećanju voznog dosega, pa su GM-ovi dizajneri za produkcijsko vozilo kreirali aerodinamički vrlo učinkovit dizajn. Mnogi elementi dizajna preuzeti su s konceptnog modela na produkcijski Volt, uključujući zatvorenu prednju masku, sportski izgled, dizajn stražnjeg dijela, vanjske retrovizore itd.

Voltov zaobljen prednji dio, zaobljeni uglovi i rešetka su funkcionalni, omogućujući da se zrak lako kreće oko automobila. U stražnjem dijelu, oštri bridovi i posebno dizajniran spojler omogućuju da zrak brzo sklizne s površine vozila. Oštar kut prednjeg i stražnjeg vjetrobranskog stakla smanjuju turbulencije i trenje.

Radeći s GM-ovim stručnjacima za aerodinamiku na oblikovanju Volta, dizajnerski i inženjerski timovi razvili su jedno od najaerodinamičnijih vozila u GM-ovoj bogatoj povijesti. Potrošene su stotine sati s Voltom u GM-ovim zračnim tunelima na testiranju i ponovnom testiranju dijelova kao što su prednji i stražnji paneli, stražnji spojler i bočni retrovizori. Poboljšanje aerodinamike omogućilo je GM-u da s Voltom ostvari cilj - 60 km dosega (MVEG krug testiranja) bez korištenja benzina i štetnih emisija.

U unutrašnjosti Volt nudi udobnost, praktičnost i sigurnost koju kupci očekuju od limuzine za četiri putnika te dolazi s cijelim nizom mogućih boja interijera, osvjetljenja i materijala - ova je ponuda kod Volta bogatija od bilo koje Chevroletovog vozila dosad. Moderne kontrole i privlačni materijali, dva zaslona s informacijama te multimedijski centar osjetljiv na dodir s integriranim kontrolama na upravljaču podižu Volt iznad svih drugih vozila na tržištu.

Još neke Voltove tehnološke značajke su:

* LCD zaslon s instrumentima kojega vozač može podesiti prema vlastitim preferencijama
* Standardno 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji prikazuje informacije o vozilu
* Kontrole za klimatizaciju i multimedijski sustav osjetljive na dodir
* Kao opcija, navigacijski sustav s ugrađenim diskom za pohranu karata i glazbe
* Standardno Bluetooth za komunikaciju s mobilnim telefonima te USB/Bluetooth za streaming glazbe


Novo doba u razvoju osobnih vozila

Volt je predvodnik doba elektrifikacije automobila jer otvara novu kategoriju vozila poznatih kao E-REV - Extended-Range Electric Vehicle ili električno vozilo s produženim dosegom.

Volt uvijek koristi struju za pokretanje svojih kotača, pri bilo kojim brzinama. Za putovanja do 60 km pogoni ga isključivo struja iz njegove ugrađene litij-ionske baterije kapaciteta 16 kWh. Kada se baterija istroši, počinje raditi generator kojega pogoni benzin ili E85 etanol, i daje struju potrebnu za pokretanje Volta. Ovaj način rada produžuje Voltov domet za daljnjih nekoliko stotina kilometara, do ponovnog punjenja baterije. Za razliku od uobičajenih vozila na baterijski pogon, s Voltom nema straha od pražnjenja tako da vozači mogu biti mirni - neće ostati na cesti zbog potrošene baterije.

Volt se pri punjenju priključuje u standardnu kućnu 220-voltnu utičnicu pri čemu inteligentna tehnologija omogućuje punjenje Voltove baterije u manje od tri sata. Vrijeme punjenja smanjuje se ako baterija nije bila posve ispražnjena. GM procjenjuje da će kompletno punjenje baterije tijekom noći, kojim će se moći voziti 60 km, koštati manje od jednog eura.

Naboj električne vožnje

Volt nudi dinamične i iznimno tihe vozne performanse - više od 220 litij-ionskih ćelija, koliko ih ima u Voltovoj bateriji, daju dovoljno snage za to. Voltov električni pogon daje snagu ekvivalentnu 150 KS, 370 Nm okretnog momenta te maksimalnu brzinu 161 km/h. Motor gotovo uopće ne buči, pa je u kombinaciji s posebnim materijalima koji prigušuju zvukove Volt iznimno tih automobil za vožnju.

chevrolet-volt-8.jpg       GM predviđa da će vožnja Voltom koštati oko dva eurocenta po kilometru na baterijski pogon, u usporedbi s 12 eurocenta koliko košta kilometar vožnje na benzin, uz cijenu benzina od 1,50 EUR po litri. Za prosječnog vozača koji vozi 60 km dnevno (ili 22.000 km godišnje) to znači uštedu od 2.200 EUR na godinu. Uz punjenje noću kada je cijena struje niža, GM predviđa da će kilometar na električni pogon u Voltu koštati samo šestinu troška uobičajenih automobila na benzin.

Volt će se proizvoditi u GM-ovom pogonu Detroit-Hamtramck zahvaljujući povoljnim uvjetima koje je GM dogovorio s predstavnicima tamošnje vlasti. Proizvodnja će početi krajem 2010. godine za modele koji će se prodavati u Sjedinjenim Državama.izvor: http://www.autoweb.hr

WMD hosting

wmd dno